Ο Στέλιος Πετράκης και ο Efren Lopez στον Κήπο του Αλή Βαφή


Ο Κήπος του Αλή Βαφή παρουσιάζει την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012, στις 22:00, μουσική συναυλία με το Στέλιο Πετράκη και τον Efrén López.
Θα ακούσουμε οργανικές συνθέσεις κυρίως από το πρόσφατό τους cd “Μαύρα Φρούδια”, αλλά και από το πολυβραβευμένο σε Ευρώπη και Αμερική προηγούμενο cd του Στ. Πετράκη “Ωρίων” το οποίο ήταν και η πρώτη από κοινού ηχογράφηση των δύο μουσικών. Θα ακουστούν επίσης συνθέσεις που ερμήνευσε το παλιότερο σχήμα του Efren Lopez “L’Ham de Foc” το οποίο άφησε εποχή στα μουσικά πράγματα της Ευρώπης την προηγούμενη δεκαετία, καθώς και παραδοσιακά κομμάτια της Κρήτης και άλλων περιοχών.
Στέλιος Πετράκης: Νέος αναγνωρισμένος συνθέτης και δεξιοτέχνης της λύρας και του λαούτου. Προερχόμενος από την μουσική παράδοση της Κρήτης, ενδιαφέρεται πάντα για διαλόγους με μουσικούς που προερχόμενους από διαφορετικά τοπικά ιδιώματα. Έχει εκδώσει 4 cd’s και έχει παρουσιάσει τη μουσική του σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Efrén López: Συνθέτης, παραγωγός, ενορχηστρωτής και οργανοπαίκτης διαφόρων οργάνων (hurdy gurdy, rabab, ούτι , άταστη κιθάρα, kopuz, rabab) από τη Valencia της Ισπανίας. Έχει ταξιδέψει και μελετήσει για χρόνια τα μουσικά ιδιώματα της λεκάνης της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Αφγανιστάν και είναι ιδρυτής του γνωστού συγκροτήματος από τη Valencia “L’ham de foc”.
Η μουσική αυτή δημιουργία βασίζεται στις μουσικές και τις προσωπικές σχέσεις των δυο καλλιτεχνών που έχουν τόσα πολλά να μοιραστούν και είναι η πρώτη φορά που συμπράττουν. Χρησιμοποιούν όργανα που ανήκουν σε διάφορα τοπικά μουσικά είδη και η επιρροή από τα είδη αυτά είναι προφανής: Μουσική της Κρήτης, της Ελλάδας, Παλαιά μουσική, της Τουρκίας, της Αρμενίας, του Αζερμπαιτζάν, του Αφγανιστάν, της Ισπανίας και της Γαλλίας.
Έχουν ήδη κυκλοφορήσει σε Ελλάδα και Ισπανία το πρώτο τους cd με τίτλο “Μαύρα Φρούδια” και έχουν παρουσιάσει τις συνθέσεις αυτές τους τελευταίους μήνες σε Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία και Ισραήλ (Διεθνές φεστιβάλ της Ιερουσαλήμ). Οι συναυλίες τους σε Αγγλία και Ισραήλ μεταδόθηκαν ζωντανά από το BBC3 Radio. To cd “Μαύρα Φρούδια” βρίσκεται στο νούμερο 3 της κατάταξης της Ευρωπαικής Ένωσης Ραδιοφωνικών Παραγωγών (EBU) για το μήνα Μάρτιο 2012, που θα ανακοινωθεί επίσημα στην επίσημη ιστοσελίδα την 1η Μαρτίου.  http://www.ebu.ch/en/radio/eurosonic/world/index.php
Είσοδος ελεύθερη. Τηλέφωνο 2831053273. [ρεθεμνος.gr]