Στον Ross Daly το βραβείο ευρωπαίου πολίτη 2012


Μικρός αποδείχθηκε ο χώρος της Βασιλικής του Αγ. Μάρκου για την τελετή απονομής του Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη για το 2012 στο Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος». Οι πολίτες του Ηρακλείου αγκάλιασαν την εκδήλωση και τίμησαν με την παρουσία τους τον Ross Daly, εμπνευστή και ιδρυτή του Εργαστηρίου και τον βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος πρότεινε και υποστήριξε την υποψηφιότητα.
04/12/2012
Η εκδήλωση άρχισε ως τελετή και έκλεισε ως γιορτή με τους ήχους της μουσικής του ίδιου του Ross Daly και των συνεργατών του Κέλυς Θωμά και Γιώργη Μανωλάκη. Των άξιων συνεργατών του, που επαίνεσε στη συγκινητική του ομιλία ο τιμώμενος καλλιτέχνης. Στάθηκε επίσης στην ιστορική διαδρομή του Εργαστηρίου, «Περισσότερο μια θετική αύρα υπήρξε, παρά μια συγκεκριμένη ιδέα», τόνισε ο Ross αναφερόμενος στις πρώτες αναζητήσεις που είχαν τη δεκαετία του ‘80 με τον Ρούσσο Κυπριωτάκη. Μετουσιώθηκε σε πράξη αυτή η αύρα και σήμερα -τριάντα χρόνια πέρασαν από τότε- ο «Λαβύρινθος» αποτελεί ένα παράδειγμα παγκόσμιας ακτινοβολίας.
Το βραβείο είναι ένας σημαντικός σταθμός, μια τιμή κορυφαία -ο Ross στην πρώτη του φράση ευχαρίστησε τον Σπύρο Δανέλλη για την πρωτοβουλία και την πρόταση- ο δρόμος όμως είναι πάντα μπροστά. Τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν το Εργαστήρι δεν θα ματαιώσουν τη σημαντική του δράση και προσφορά.
Ακριβώς σε αυτήν την διαδρομή στάθηκε ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Ρούσσος Κυπριωτάκης. «Κάποτε που όλοι ήμασταν ακόμα νέοι, χωρίς σχέδιο αλλά με πίστη στον τόπο και στον άνθρωπο, τολμήσαμε…», ανέφερε χαρακτηριστικά στην αρχή της ομιλίας του. Στιγμές αυτής της ιστορίας κατέθεσε, θυμήθηκε πρόσωπα και καταστάσεις, έβλεπε στο πρόσωπο του στενού του φίλου να δικαιώνονται και οι δικές του προσπάθειες για τον πολιτισμό.
Μια πολιτική τοποθέτηση επέλεξε να κάνει ο Σπύρος Δανέλλης: «Σήμερα που η Ευρώπη βρίσκεται στα χειρότερά της, σήμερα που ο ευρωσκεπτικισμός κυριαρχεί, ο Ευρωπαίος πολίτης Ross Daly αναδεικνύει το ζητούμενο της συνύπαρξης και της δημιουργίας με σεβασμό στη διαφορετικότητα του Άλλου».
Άλλωστε αυτή ήταν η βάση πάνω στην οποία στήριξε την πρότασή του.
Με την παρότρυνση του Γιώργου Αεράκη προς τον Ross Daly να συνεχίσει να παίζει τη λύρα ως Ιρλανδός και έτσι να πλουτίζει την κρητική μουσική και παράδοση, έκλεισε το σύντομο χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου, εκπροσωπώντας στην εκδήλωση τον δήμαρχο Γιάννη Κουράκη.
Ο Αντώνης Καϊλής, εκπρόσωπος του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, άνοιξε την εκδήλωση με μια σύντομη παρουσίαση του θεσμού του Ευρωπαίου Πολίτη, ευχαρίστησε το Δήμο Ηρακλείου για τη φιλοξενία, τον Σπύρο Δανέλλη για την πρόταση και τόνισε αναφερόμενος στον Ross Daly, «Όσο κι αν ακούγεται κοινότυπο το βραβείο τιμά τον νικητή και ο νικητής τιμά το βραβείο».
Το ζεστό και ζωηρό χειροκρότημα του κοινού -πολίτες κάθε ηλικίας- κατά τη στιγμή της απονομής του βραβείου ήταν το επιστέγασμα της εκδήλωσης.