Κύρβα

O ήχος του λαούτου δίνει την έναρξη του cd με τίτλο "Κύρβα" από το πρώτο τραγούδι με τίτλο "Το Μυστικό Αμόνι" σε στίχους Νικόλα Ευαντινού, μουσική φυσικά του νέου δημιουργού Νίκου Μαστοράκη και την ερμηνεία του Σωκράτη Μάλαμα. Κρητικός ο Νίκος Μαστοράκης, εξ ου και αφιερώνει το πρώτο του cd στη μουσική της ιδιαίτερης πατρίδας του.
Τα 13 τραγούδια που περιλαμβάνει το άλμπουμ αποπνέουν έτσι κι αλλιώς αέρα Κρήτης, με το λαούτο, τη λύρα και το νέϊ να πρωτοστατούν σε όλες τις μελωδίες, που κινούνται μεταξύ παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής.
Η πρώτη δισκογραφική συμμετοχή του Μαστοράκη ήταν στο δίσκο "Το Σκοτεινό Τρυγόνι" για τις ανάγκες της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς με μελοποιημένα ποιήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Το όνειρό του όμως πραγματοποιείται μ' αυτή τη δουλειά, της οποίας την παραγωγή ανέλαβε ο Σωκράτης Μάλαμας καθώς και τις ενορχηστρώσεις, μέσω της νεοσύστατης εταιρείας μουσικών παραγωγών και δισκογραφίας "Αρτύς".
Στο τρίτο τραγούδι με τίτλο "Ουρλιαχτό" ακούμε την εξαιρετική και ιδιαίτερη (όπως πάντα άλλωστε) ερμηνεία του Ψαραντώνη να απογειώνει το ρυθμό με τη θαυματουργή λύρα του. 
Θα βγάλω ένα ουρλιαχτό
όλα να τα γκρεμίσω
και με φωτιά του κεραυνού
το στήθος θα γεμίσω
Για να βρει τόπο η ψυχή
να βγει να σεριανίσει
και να καούν οι φυλακές
που 'χω το νου μου κλείσει 
Οι γνώριμες εκφραστικές ερμηνείες του Σωκράτη Μάλαμα (ειδικά στη "Μέδουσα", που μας συγκινεί δε λέω, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο), παραπέμπουν σε εποχές και δισκογραφικούς σταθμούς δικούς του, όμως η κυριαρχία της λύρας και του λαούτου, διαφοροποιούν τον τελικό ήχο, που ακούγεται καινούργιος στα συνηθισμένα -στον ήχο του Μάλαμα- αυτιά μας. 
Ο Σωκράτης Μάλαμας ερμηνεύει τα επτά από τα δεκατρία τραγούδια, ενώ από τρία τραγούδια ερμηνεύουν ο Ψαραντώνης και η Μαρίνα Δακανάλη, η οποία είναι πιο κοντά στον κρητικό ήχο από όλους, με την αέρινη ερμηνεία της, δίνοντάς σου την αίσθηση ότι μοσχοβολάει κρητικές ευωδιές. 
Ομως η νεαρή ερμηνεύτρια πρέπει να προσέξει τις επιρροές της από τις ερμηνείες των Κανά/Καλημέρη που στο τραγούδι "Απ' την Ιεριχώ στη Βαβυλώνα" θυμίζει αρκετά. Ας έχει στο νου της ότι δεν το έχει ανάγκη, έχει δικό της τρόπο ερμηνείας.
Γενικότερα αυτός ο δίσκος είναι φτιαγμένος από αρώματα Κρήτης αλλά όχι με την έννοια του παραδοσιακού και του φολκλόρ, αλλά με την αγωνία της προσέγγισης μέσω ενός πιο σύγχρονου ήχου και ομολογουμένως τα καταφέρνει καλά. 
Τέλος, από άποψη στιχουργικής, όλοι οι στίχοι είναι πολύ κοντά στα "χωράφια" του Μάλαμα, μιλώντας για τα προσφιλή του θέματα (αγάπη, θάνατος, χωρισμός, πίστη, δύναμη), ειδικά το στίχο της Δέσποινας Δραγασάκη στο τραγούδι "Το όνομα" είναι σαν να τον έχει γράψει ο ίδιος.
Τα τραγούδια υπογράφουν στιχουργικά οι: Νικόλας Ευαντινός, Δέσποινα Δραγασάκη, Μαρία Μουτσάκη, Στέργιος Πολύζος και Μανώλης Δουλούμης. 
Το album κυκλοφορεί από την Αρτύς, www.artys.gr και σε επιλεγμένα δισκοπωλεία σε όλη την Ελλάδα. 
Κύρβα: Τόπος λατρείς, η σημερινή Ιεράπετρα. 
Ελσα Γράψα in.gr