Το Χορωδείον στο Θέατρο των Αγρών


Ο Ιούλιος στο Θέατρο των Αγρών στο Κυπαρίσσι ξεκινά με μια σχολή που συνιστά μια αξιέπαινη προσπάθεια διατήρησης της παράδοσης της Κρήτης και βαδίζει χωρίς υπερβολές τους δύσκολους δρόμους του χορού και της μουσικής. Το Χορωδείον έρχεται, όπως κάθε καλοκαίρι, στο Θέατρο των Αγρών για να δώσει με σεβασμό και αγάπη στην παράδοση άλλη διάσταση στο χορό και να κάνει μαθήματα γλεντιού σε όσους ανηφορίσουν μέχρι το Κυπαρίσσι.
Το Χορωδείον θα παρουσιάσει αύριο Τετάρτη άγνωστους και γνωστούς παραδοσιακούς κρητικούς χορούς, μουσικούς σκοπούς, ζυγιές μουσικών οργάνων, τραγούδια, λαϊκές τελετουργίες και ενδυμασίες από παιδιά και ενήλικες.
Μια παράσταση που αποτελεί το αποτέλεσμα μιας προσεκτικής και ερευνητικής ματιάς στην παράδοση της Κρήτης χωρίς περιττές υπερβολές.
Και φυσικά θα ακολουθήσει γλέντι για όλους, με τους μουσικούς: Μανώλη Παπαδάκη - Λύρα, Βιολόλυρα, Τραγούδι, Κωστή Μακάκη - Λαούτο, Μαντολίνο, Μπουλγαρί, Τραγούδι, Φραγκίσκο Μπαλτζάκη - Ασκομαντούρα, Μαντούρα, Σφυροχάμπιολο, Νταουλάκικαι Κωστή Τζανάκη - Λαούτο.
Το Χορωδείον είναι ένα διδασκαλείο παραδοσιακού χορού & μουσικής. Ιδρύθηκε με στόχο να προάγει τη μορφή εκείνη του χορού και της μουσικής που ζει ακόμη σε ορισμένες κοινότητες και διατηρεί στοιχεία γνησιότητας, σ’ό,τι αφορά τη λειτουργία και τον τρόπο μετάδοσης τους. Μια μορφή που φθίνει μέρα με τη μέρα και τείνει να εξαφανισθεί. Το Χορωδείον παράλληλα διοργανώνει και συμμετέχει σε εκδηλώσεις, σεμινάρια, εκπαιδευτικές εκδρομές, διαλέξεις, συμβάλλοντας στην πολιτιστική ζωή του Ηρακλείου, ανοίγοντας τους ορίζοντες του και σε κοινωνικά θέματα όπως για παράδειγμα την ένταξη του ποδηλάτου στη ζωή μας, ανακύκλωση, χορός & υγεία κ.τ.λ. [cretalive]