Πρόγραμμα εκδηλώσεων της 147η επετείου του ολοκαυτώματος της Ιερας Μονής Αρκαδιου

Ανακοινώθηκε, από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της 147ης Επετείου του ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.

Αναλυτικά:

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Δήμος Μυλοποτάμου / Τοπική Κοινότητα Λιβαδίων

07:00 Θεία Λειτουργία στο ναό της Αγίας Μαρίνας.
10:30 Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων Λιβαδίων με τη συμμετοχή της μπάντας της 5ης Μεραρχίας Κρητών και Διμοιρίας Απόδοσης Τιμών από το 547 Α/Μ ΤΠ.

10:45 Παρέλαση προς το μνημείο του Ήρωα Καπετάν Ιωάννη Σωπασή ή «Κούβο» των μαθητών του Γυμνασίου Κράνας και του Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου Λιβαδίων

11:00 Ομιλία για την δράση του Καπετάν Ιωάννη Σωπασή ή «Κούβο» και των συμπολεμιστών του στην Αρκαδική Εθελοθυσία από τον ιστοριοδίφη συγγραφέα κ. Δημήτρη Μουδατάκη.

Κατάθεση στεφάνων – Τήρηση ενός λεπτού σιγής –Ανάκρουση εθνικού ύμνου.
Παράθεση γεύματος από την οικογένεια Σωπασήδων στην αίθουσα του εκπολιτιστικού Συλλόγου Λιβαδίων « Ο Τίμιος Σταυρός».

ΠΕΜΠΤΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Γενικός Σημαιοστολισμός Δημοσίων, Δημοτικών, Ιδιωτικών καταστημάτων και σπιτιών της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης από την 6η έως την 8η Νοεμβρίου 2013.

Σημαιοστολισμός & φωταγώγηση Λιμένων και Ελλιμενισμένων πλοίων.

Ώρα 08:00 Επίσημη έπαρση της σημαίας της πόλης του Ρεθύμνου στο Ηρώο του Άγνωστου Στρατιώτη από Άγημα Απόδοσης τιμών του 547 Α/Μ ΤΠ.

Δήμος Ρεθύμνης

Ώρα 11:00 Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τη μαθητική νεολαία και τους προσκόπους, με την φροντίδα του Υπεύθυνου της Ομάδας Φυσικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης και με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνου, στο Ηρώο του Καπετάν Παχλά στα Περιβόλια (Πλατεία Αγίων Αναργύρων).

Ώρα 11:45 Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τη μαθητική νεολαία και τους προσκόπους, με την φροντίδα του Υπεύθυνου της Ομάδας Φυσικής Αγωγής Δευτεορβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης και με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνου, στον Ανδριάντα του Κωστή Γιαμπουδάκη (Πλατεία Τεσσάρων μαρτύρων).

Ώρα 12:00 Ομιλίες και εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.

Δήμος Μυλοποτάμου / Τοπική Κοινότητα Μαργαριτών

Ώρα 09:30 Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ηρωικού Ηγουμένου Αρκαδίου, Γαβριήλ Μαρινάκη, στις Μαργαρίτες με τη συμμετοχή της μπάντας της 5ης Μεραρχίας Κρητών και Διμοιρίας Απόδοσης Τιμών από το 547 Α/Μ ΤΠ.

Δήμος Ρεθύμνης /Τοπική Κοινότητα Αμνάτου

Ώρα 11:00 Επιμνημόσυνη Δέηση και Κατάθεση Στεφάνων στην προτομή της ηρωίδας Χαρίκλειας Δασκαλάκη στην Αμνάτο με τη συμμετοχή της μπάντας της 5ης Μεραρχίας Κρητών και Διμοιρίας Απόδοσης Τιμών από το 547 Α/Μ ΤΠ.

Δήμος Ρεθύμνης / Τοπική Κοινότητα Άδελε

Ώρα 12:00 Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Κωστή Γιαμπουδάκη στο Άδελε με τη συμμετοχή της μπάντας της 5ης Μεραρχίας Κρητών και Διμοιρίας Απόδοσης Τιμών από το 547 Α/Μ ΤΠ.

Ώρα 12:30 Παρέλαση τμημάτων Πολιτιστικών φορέων, αντιπροσωπείας μαθητών του Δήμου Ρεθύμνου και της Διμοιρίας Απόδοσης Τιμών από το 547 Α/Μ ΤΠ.

Ώρα 13:30 Δεξίωση των Αρχών και των Φορέων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άδελε – Αγ. Παρασκευής.

Δήμος Ρεθύμνης/ Ρέθυμνο

Ώρα 18:00 Σπίτι του Πολιτισμού
Ημερίδα με θέμα «Η Εκκλησία στους απελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Δήμος Ρεθύμνης

Ώρα 08:30 Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αρκαδίου ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου.
Ώρα 10:00 Παρέλαση στη λεωφόρο Κουντουριώτη τμημάτων Πολιτιστικών Φορέων, Αντιπροσωπειών και Σωμάτων Ασφαλείας με τη συμμετοχή της
μπάντας της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρεθύμνης και της Μπάντας της 5ης Μεραρχίας Κρητών.
Πέρας της Παρέλασης

Ώρα 10:45 Προσέλευση Επισήμων στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Ώρα 11:10 Αναχώρηση Επισήμων για την Ιερά Μονή Αρκαδίου.

Ιερά Μονή Αρκαδίου

Ώρα 11:55 Άφιξη Αρχών & Επισήμων στην Ιερά Μονή Αρκαδίου – Απόδοση Τιμών από το Στρατιωτικό Άγημα της 547 Α/Μ ΤΠ και την μπάντα της 5ης Μεραρχίας Κρητών.
Ώρα 12:00 Επίσημη Δοξολογία στην Ιερά Μονή Αρκαδίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου.
Ώρα 12:00 Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Επετείου του ολοκαυτώματος.
Ώρα 12:15 Ξενάγηση στο Τέμπλο του Ναού από τη διδάκτορα Ιστορίας της Τέχνης Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου.
Ώρα 12:30 Επιμνημόσυνη Δέηση στο χώρο του Μαυσωλείου της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.
Ώρα 12:40 Κατάθεση Στεφάνων από τους Εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
- Τήρηση ενός λεπτού σιγής.
- Ανάκρουση εθνικού ύμνου.
Ώρα 12:45 Απόδοση της Ιερής Φλόγας του Μαυσωλείου της Ιεράς Μονής Αρκαδίου από τον Πανοσιολογιώτατο Ηγούμενο της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου, Άνθιμο Καλπάκη.
Ώρα 12:50 Ξενάγηση των Επισήμων στους Ιστορικούς Χώρους της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.
Ώρα 13:00 Γεύμα επισήμων εκ μέρους της Ιεράς Μονής Αρκαδίου στο Ηγουμενείο της Ιεράς Μονής.
Ώρα 14:30 Εκκίνηση Αρκαδίου Δρόμου Ανδρών – Γυναικών.
Ώρα 15:00 Αναχώρηση των Αρχών και των Επισήμων από την Ιερά Μονή Αρκαδίου.

Δημοτικό Στάδιο Ρεθύμνου (Σοχώρα)

Ώρα 15:00 Άφιξη Ιερής φλόγας από την Ιερά Μονή Αρκαδίου στο Στάδιο.
Ώρα 15:15 Τελετή Έναρξης των « 73ων Αρκαδίων Αγώνων 2013» με αθλητικές & πολιτιστικές εκδηλώσεις, τη συμμετοχή της Μπάντας της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρεθύμνης και των τοπικών μουσικοχορευτικών πολιτιστικών Συλλόγων. Επιμέλεια: Επιτροπή Οργάνωσης Αρκαδίων Αγώνων.
Ώρα 15:45 Άφιξη Αρκαδιοδρόμων – Απονομή Βραβείων Αθλοθέτησης Αρκαδίων Αγώνων.
Ώρα17:30 Επίσημη Υποστολή της Σημαίας της πόλης στο Ηρώο του Αγνώστου Στρατιώτη από Άγημα Απόδοσης Τιμών του 547 Α/Μ ΤΠ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ιερά Μονή Αρκαδίου

Ώρα 10 :30: Σεμινάριο σχετικό με τα όπλα της εποχής, τον τρόπο του «μάχεσθαι», τον τρόπο προσαρμογής τους στην Κρητική φορεσιά αλλά και τα
παρελκόμενα τους. Ο επισκέπτης θα μπορέσει να αγγίξει την ιστορία και να μάθει από ειδικούς πάνω στο αντικείμενο, για τις ιδιαιτερότητες των Κρητικών όπλων αλλά και την τέχνη τους.

Σας γνωστοποιούμε ότι τα παραπάνω όπλα προέρχονται από συλλογές φυσικών προσώπων και πρόκειται για αγχέμαχα και πυροβόλα όπλα λαογραφικού και εθνογραφικού ενδιαφέροντος, κατασκευασμένα στα τέλη του 18ου και αρχές του 19ου αιώνα.

Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχει και η ομάδα Ιστορικών αναπαραστάσεων του πολιτιστικού συλλόγου “ΤΟ ΡΟΔΟΝ” από τα Χανιά, με σπάνιο και αυθεντικό οπλισμό των Κρητών πολεμιστών από τις επαναστάσεις του 1821 και του 1866.

Τελετάρχης των εκδηλώσεων έχει οριστεί ο υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, κ. Σταύρος Παλτατσίδης.

[ρεθεμνος.gr]