Το χωριό των αμυγδαλιών

Eικόνες που σπάνια συναντά κανείς σήμερα καταγράφει το neakriti.gr. Εικόνες από έναν τόπο ευλογημένο, με εξαιρετικό πολιτισμικό ενδιαφέρον. Εικόνες της αγροτικής ζωής που συνυπάρχουν με το σήμερα. Γυναίκες που φορούν τσεμπέρια και σακοφούστανα, άνδρες που κουβαλούν γεωργικά εργαλεία, ξυλόφουρνοι που ανάβουν για να ψηθεί εφτάζυμο και κρίθινο ψωμί. 

Αυτή είναι η καθημερινότητα των ανθρώπων, που, παρ' όλες τις σύγχρονες οικονομικές δυσκολίες, εξακολουθούν να είναι ενθουσιώδεις, χαμογελαστοί, καλοπροαίρετοι, εξαιρετικά ζεστοί και αφάνταστα φιλόξενοι. 

Στον Κρούστα βρεθήκαμε για να συναντήσουμε τον Μιχάλη Λαθιωτάκη (Ντραγάτη, δηλαδή παλιό αγροφύλακα) για να μας μυήσει σε μια παλιά αγροτική καλλιέργεια. Την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς. Τη δεκαετία του '50 η περιοχή του Μεραμπέλου ήταν κατάφυτη από αμυγδαλεώνες. Σήμερα δεν έχει τόσες πολλές, ωστόσο υπάρχουν ακόμα αρκετές που εξακολουθούν να καλλιεργούνται σε τοποθεσίες γύρω από το χωριό, όπως στην τοποθεσία Δέρματα, στους Πεύκους, στους Λάκκους και στο Αμυγδαλίδι, το οποίο πιθανώς να πήρε και το όνομα αυτό επειδή εκεί υπάρχουν πολλές αμυγδαλιές. 

Ο Μιχάλης Λαθιωτάκης μας εξήγησε πως ο Κρούστας έχει τις ιδανικότερες κλιματολογικές συνθήκες για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς και φυσικά το πετρώδες έδαφος αυτού του τόπου βοηθά ώστε να μην ξεραίνονται. 

Οι ποικιλίες της αμυγδαλιάς είναι πολλές, ωστόσο πολλές φορές επιλέγονται να καλλιεργηθούν οι αγριαμυγδαλιές, όχι για τους πικρούς τους καρπούς, αλλά επειδή μεγαλώνουν πιο εύκολα από τις υπόλοιπες ποικιλίες. Έτσι στη συνέχεια τις εμβολιάζουν ώστε να γίνουν ήμερες και παραγωγικές. Ο κατάλληλος μήνας για τον εμβολιασμό τους είναι ο Απρίλιος. 

Αφού ο καλλιεργητής γνωρίζει την ποικιλία της αμυγδαλιάς και τα δέντρα που έχει φυτέψει είναι περιποιημένα, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο βγάζουν άνθη. Μέσα στις κρύες ημέρες του χειμώνα... δαρμένες από τους ανέμους και τα χιόνια, τα δέντρα της αμυγδαλιάς στολίζουν μοναδικά τη φύση. Η κακοκαιρία δεν εμποδίζει την άνθηση αυτών των δέντρων, που με την πάροδο του χρόνου θα παραδώσουν τους ώριμους καρπούς τους. 

Ανάλογα με την ποικιλία, τα αμύγδαλα είναι έτοιμα για συγκομιδή από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. Η συγκομιδή γίνεται με το ράβδισμα των κλαδιών και τη συγκέντρωση των αμυγδάλων επάνω σε δίχτυα που απλώνονται στη βάση των δέντρων. Στη συνέχεια ακολουθεί το άπλωμα των αμυγδάλων στον ήλιο και η αποθήκευσή τους.

Η παραγόμενη αμυγδαλόψιχα στον Κρούστα έθρεψε γενιές και γενιές. Όσοι είχαν πολλές αμυγδαλιές χάρη σε αυτόν τον περίφημο καρπό χαρακτηρίστηκαν πλούσιοι, διότι τα οικονομικά τους έσοδα ήταν πολύ περισσότερα από όσους ασχολούνταν με άλλες καλλιέργειες. Τη δεκαετία του '60 η αμυγδαλόψιχα πουλιόταν 70 δρχ., ενώ το λάδι 12 δρχ. 

Σήμερα η αγορά του αμυγδάλου περιλαμβάνει πολλούς μικρούς παραγωγούς. Βέβαια, η καλή ποιότητα της μεραμπελιώτικης αμυγδαλόψιχας είναι περιζήτητη, βοηθώντας σημαντικά τους λίγους καλλιεργητές της περιοχής. Η επεξεργασία της αμυγδαλόψιχας στην ευρύτερη περιοχή οδήγησε κάποιους κατοίκους στην παραγωγή του ποτού της χαράς. Της σουμάδας.

Εργαστήριο σουμάδας - Το ποτό της χαράς 

Ο Αντώνης Γιαλελάκης τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την παρασκευή της σουμάδας, το αφέψημα-ποτό, που προέρχεται από το γαλάκτωμα του αμυγδάλου. Διατηρεί το εργαστήριό του στη Νεάπολη και προμηθεύεται τον καρπό που του χρειάζεται από τους παραγωγούς του Κρούστα Μεραμπέλου. Ο ίδιος θεωρεί τη μεραμπελιώτικη αμυγδαλόψιχα ως ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχημένης συνταγής του και εύχεται οι αμυγδαλιές του Μεραμπέλου να πολλαπλασιαστούν και να γεμίζουν αρώματα και τύχη κάθε ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μας, μιας και η σουμάδα... είναι το παραδοσιακό κέρασμα των καλεσμένων σε όλες τις χαρές, δηλαδή σε αρραβώνες, γάμους και βαφτίσια. 

Βούλα Νεονάκη - neakriti.gr