Η ένταξη της Σπιναλόγκας στον κατάλογο της Unesco

Πέρα από τα γεωγραφικά όρια της Κρήτης θέλει να αναδείξει το θέμα της ένταξης της Σπιναλόγκας στην ΟΥΝΕΣΚΟ το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Κρήτης. Επιθυμία του είναι να αναδειχθεί το θέμα σε πανελλήνιο επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό συνεδρίασε χθες βράδυ η Διοικούσα Επιτροπή αναζητώντας τρόπους να στηρίξει το έργο ακόμα περισσότερο. Ας μην ξεχνάμε πως το ΤΕΕ/ΤΑΚ ανέλαβε τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας και στο διάστημα που διέρρευσε έκανε μια εξαιρετική δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Τόσο σε ότι αφορά την τεκμηρίωση αλλά και το δημόσιο διάλογο και τη δημοσιότητα του θέματος, το Τεχνικό Επιμελητήριο και η ομάδα εργασίας φρόντισαν να λάβει τη διάσταση που έπρεπε στο επίπεδο όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, επισημαίνοντας εξαρχής πως αποτελεί θέμα ολόκληρου του νησιού.

«Σήμερα, στην τελευταία συνεδρίαση της θητείας μας, βρισκόμαστε εδώ στο Λασίθι υπογραμμίζοντας πως είμαστε όλοι Λασιθιώτες. Το ΤΕΕ/ΤΑΚ με τη συνεργασία των τοπικών φορέων, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αρχικά και της Περιφέρειας στη συνέχεια, ανέδειξε τα θέματα του Λασιθίου με μεγάλη ένταση και διάρκεια, με την πολύ καλή και καθοριστική συνεισφορά της Νομαρχιακής Επιτροπής και του Προέδρου της κ. Χάρη Αλεξάκη. Σήμερα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι διότι φτάνουμε να έχουμε στα χέρια μας μια ώριμη πρόταση η οποία μπορεί πλέον να γίνει και η εθνική πρόταση της χώρας για τον κατάλογο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Φέτος ή και τον επόμενο χρόνο η Σπιναλόγκα θα είναι το μνημείο που θα υποστηρίξει η Ελλάδα. Κυρίαρχο θέμα για μας λοιπόν πλέον είναι να καταστήσουμε το θέμα μια εθνική υπόθεση. Έτσι θέλουμε να παρουσιαστεί σε μεγάλη συνέντευξη τύπου στην Αθήνα που θα γίνει από το ΤΕΕ και όλους τους φορείς της Κρήτης, για να υπάρξει καθολική στήριξη της πρότασης απ' όλη την Ελλάδα. Είναι έτοιμη η πρόταση και πιστεύω πως θα τύχει μεγάλης υποστήριξης τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Θεωρώ πως η δικαίωση είναι πολύ κοντά», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Πέτρος Ινιωτάκης.

ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ [ανατολη]