Ίριδα - Η πολη της ψυχής μας


Συγγραφέας: ΣΟΥΖΑΝΑ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗΣ
Σελίδες: 801
Τιμή: 21.90
Κατηγορία: ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Έτος έκδοσης: 2012

Βάλτε ένα μεγάλο συγγραφικό ταλέντο, προσθέστε ένα πρωτότυπο καλοδουλεμένο σενάριο με γερές δόσεις δράσης, μαγείας και ρομαντισμού, και το αποτέλεσμα είναι ένα μαγικό παραμύθι που θα σας ταξιδέψει. Εάν μου ζητούσε κάποιος να του περιγράψω το βιβλίο αυτό με λίγες λέξεις θα του έλεγα ότι είναι ένας μείγμα Λίμνης των Κύκνων με μια δόση Τρεις Σωματοφύλακες και λίγο Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.
Παρά το μεγάλο του μέγεθος (800 σελίδες) το βιβλίο κυλάει πάρα πολύ ευχάριστα και πραγματικά δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Είναι ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα φαντασίας που έχω διαβάσει ποτέ! Μάλιστα σε απλοποιημένη μορφή δεν θα ζήλευε τίποτα από τα διασημότερα παραμύθια που διαβάζουμε στα παιδιά. Εάν διαβάσετε το οπισθόφυλλο μπορεί να νομίσετε ότι είναι πιο κατάλληλο για παιδιά κι όμως, οι μεγάλοι είναι αυτοί που θα το απολαύσουν περισσότερο.
Ο πυρήνας της υπόθεσης είναι ο μεγάλος έρωτας της πριγκίπισσας Λίλλυ με τον άγνωστο Σον. Η καλόκαρδη και καλομαθημένη Λίλλυ θα χρειαστεί να αφήσει την πολυτελή ζωή της στο παλάτι και να φτάσει μόνη μέχρι την άκρη του κόσμου αναζητώντας τον αγαπημένο της, αντιμετωπίζοντας μεγάλες δυσκολίες και κυρίως πανίσχυρα μάγια. Στην πορεία θα κάνει καλούς φίλους αλλά και επικίνδυνους εχθρούς, ενώ θα ξετυλίγεται το κουβάρι της τραγικής ιστορίας του αγαπημένου της Σον.
Είναι ενδιαφέρον ότι το βιβλίο πρωτοδημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο (σε ιστολόγιο), όπου λόγω της μεγάλης του αναγνωσιμότητας κυκλοφόρησε και σε έντυπη μορφή από τις εκδόσεις Πατάκη. Το ότι επέλεξε να το εκδώσει ένας τόσο μεγάλος εκδοτικός οίκος δεν μου προκαλεί καμμία εντύπωση, αφού το βιβλίο αυτό είναι μια σίγουρη επιτυχία. Ειλικρινά πιστεύω ότι δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που δεν θα ενθουσιαστεί διαβάζοντάς το.
Πολλά βιβλία του είδους ξεφουσκώνουν ή μας τα χαλάνε προς το τέλος, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει εδώ. Το αντίθετο μάλιστα! Το τέλος σε καθηλώνει και σε κρατάει σε αγωνία μέχρι και την τελευταία στιγμή. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ την συγγραφέα για το ότι συνδυάζει άριστα την πλούσια φαντασία, την ιδιοφυή απλότητα του σεναρίου και την υπομονή της.
Πρόκειται για ένα καταπληκτικό βιβλίο που συστήνω ανεπιφύλακτα σε κάθε αναγνώστη, το οποίο ανεβάζει τον πήχη των ελληνικών μυθιστορημάτων. Όπως είπα και στην Σουζάνα, ανυπομονώ να διαβάσω το επόμενο!

Εμφάνιση:
Απλή εμφάνιση με ένα ταιριαστό εξώφυλλο που μου άρεσε πολύ.

Ευκολία ανάγνωσης:
Το βιβλίο διαβάζεται κυριολεκτικά σαν νεράκι! Παρά το μεγάλο του μέγεθος σε απορροφάει τόσο πολύ που σε μερικά απογεύματα το έχεις τελειώσει.

Μέγεθος:
Το βιβλίο είναι πολύ μεγάλο αφού αποτελείται από 800 σελίδες. Δεν είναι καθόλου πυκνογραμμένο με γραμματοσειρά καλού μεγέθους που βοηθάει την ανάγνωση.

Μηνύματα:
Στο βιβλίο θα βρείτε πολλά χρήσιμα μαθήματα ζωής σχετικά με την υπομονή, την μοναξιά, την αγάπη και την πίστη. Δεν θέλω να γράψω κάτι συγκεκριμένο για να μην σας χαλάσω τις εκπλήξεις που σας περιμένουν, απλώς θα πω ότι το βιβλίο αυτό μας βοηθάει να δούμε την ζωή αλλιώς. Και ίσως να θυμηθούμε και την απλότητα των παιδικών μας χρόνων.

Τεκμηρίωση:
Άτοπο

Πρωτοτυπία:
Παρόλο που η υπόθεση του βιβλίου δεν είναι πρωτότυπη ως γενική ιδέα, πιστεύω πραγματικά ότι χρειαζόταν, ειδικά στην ελληνική αγορά του βιβλίου, ένας τέτοιος τίτλος φανταστικού-αισθηματικού μυθιστορήματος. Αυτό διότι τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει την αγορά μυθιστορήματα σύγχρονης εποχής χωρίς αυτό το στοιχείο της μαγείας που διεγείρει την φαντασία.

Διαχρονικότητα:
Γενικά τα μυθιστορήματα δεν σε τραβάνε να τα ξαναδιαβάσεις, επειδή γνωρίζεις το τέλος, όμως το συγκεκριμένο βιβλίο θα το ξαναδιάβασα με ευχαρίστηση ακόμα και πριν περάσει καιρός. Τόσο πολύ μου άρεσε!