Πειρατεία στα δεδομένα 4,6 εκατομμυρίων χρηστών
Στη δημοσιότητα διέρρευσαν τα στοιχεία 4,6 εκατομμυρίων χρηστών της εφορμογής Snapchat από πειρατές, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην εταιρία και να καλυφθεί το κενό στην ασφάλεια της εφαρμογής.

Τα ονόματα χρήστη και οι αριθμοί των τηλεφώνων 4,6 εκατομμυρίων χρηστών του Snapchat, μιας πολύ δημοφιλούς εφαρμογής, υπεκλάπησαν από χάκερ και δημοσιοποιήθηκαν στο Ίντερνετ, αποκαλύπτοντας ένα σημαντικό ρήγμα στην ασφάλεια του δικτύου, σύμφωνα με τον ιστότοπο TechCrunch, που ειδικεύετεαι σε ειδήσεις που αφορούν τις εταιρίες του ίντερνετ.

Τα δεδομένα των χρηστών της εφαρμογής, μέσω της οποίας οι χρήστες μοιράζονται εφήμερα μηνύματα κειμένου, φωτογραφίες ή βίντεο, δημοσιοποιήθηκαν προσωρινά στον ιστότοπο SnapchatDB.info, ο οποίος ωστόσο, έκρυψε τα τελευταία ψηφία των τηλεφωνικών αριθμών.

Η πειρατεία αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε μερικές ημέρες μετά την προειδοποίηση που διατυπώθηκε από την αυστραλιανή εταιρεία ασφαλείας συστημάτων πληροφορικής Gibson Security για κενά στην εφαρμογή αυτή που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από χάκερ.

«Κίνητρό μας για να δημοσιεύσουμε τα δεδομένα αυτά ήταν να προσελκύσουμε την προσοχή του κοινού στο πρόβλημα αυτό και επίσης να ασκηθεί πίεση στο Snapchat για να καλύψει αυτό το κενό», εξήγησε ο SnapchatDB, ο ιστότοπος των πειρατών η ταυτότητα των οποίων δεν αποκαλύφθηκε, σε ανακοίνωσή του προς τον TechCrunch. «Αντιλαμβανόμαστε πως οι νέες εταιρείες του Ίντερνετ έχουν περιορισμένους πόρους, αλλά η ασφάλεια και ο σεβασμός των ιδιωτικών δεδομένων πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα», τόνισαν οι πειρατές.

Ο SnapchatDB υπογράμμισε πως «έκρυψε τα δύο τελευταία ψηφία των τηλεφωνικών αριθμών» για να περιορίσει τις επιπτώσεις από τη δημοσιοποίηση αυτή, αλλά προειδοποίησε ότι επιφυλάσσεται να δημοσιεύσει τα δεδομένα αυτά αλογόκριτα στο μέλλον.

Η εφαρμογή SnapChat δεν δημοσιοποίησε κάποια αντίδραση στην επίθεση αυτή. Η εταιρεία φέρεται ότι είχε αρνηθεί μια προσφορά εξαγοράς της από τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο οποίος είχε εκτιμήσει την αξία της στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, είχε κάνει γνωστό το Νοέμβριο η εφημερίδα Ουόλ Στριτ Τζέρναλ.

[efsyn]