Με 5 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σε δημοσκόπηση της Palmos Analysis


Με διαφορά 5 μονάδων προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, στην πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποιεί κάθε μήνα η Palmos Analysis για το tvxs.gr. Στην παράσταση νίκης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 54%, έναντι του 28% της ΝΔ. Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ προτιμά το 25% των ερωτηθέντων, ενώ βασικό κριτήριο ψήφου στις Ευρωεκλογές είναι η διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση.

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 25,9% έναντι της ΝΔ που συγκεντρώνει το 21%.
Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 7,6%, ελαφρώς ενισχυμένη συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκοπηση για το tvxs.gr, όπου συγκέντρωνε 7%.

Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,9%, το ΚΚΕ με 3,8% και το ΠΑΣΟΚ με 3,3%. Και τα τριά αυτά κόμματα παρουσιάζουν ελαφρά πτώση στα ποσοστά τους. (Στην προηγούμενη δημοσκόπηση για το tvxs.gr, οι ΑΝ.ΕΛ συγκέντρωναν 4,6%, το ΚΚΕ 4,1% και το ΠΑΣΟΚ 3,3%).

Εκτός Βουλής, δημοσκοπικά, η ΔΗΜΑΡ με ποσοστό 1,6%. Στο 1,8% οι Οικολόγοι Πράσινοι, ποσοστό που ξεπερνά το αντίστοιχο της ΔΗΜΑΡ. Ο ΛΑ.ΟΣ συγκεντρώνει το 1,1%.
Αναποφάσιστοι δηλώνουν το 11,9% των ερωτηθέντων.

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, με την κατανομή δηλαδή των ποσοστών των αναποφάσιστων, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 32,3% έναντι της ΝΔ η οποία συγκεντρώνει το 27,2%. Έτσι διευρύνει τη διαφορά του από το κυβερνών κόμμα στις 5,1 μονάδες. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 9,3%.

Οι ΑΝΕΛ αναδεικνύονται τέταρτο κόμμα με 5,9% ενώ με ελάχιστη διαφορά ακολουθεί το ΚΚΕ που συγκεντρώνει το 5,8%. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει σε μονοψήφιο ποσοστό με 4,9%, ενώ η ΔΗΜΑΡ δίνει μάχη για το όριο του 3%, καθώς το ποσοστό της αγγίζει το 2,7%.

Σε ό, τι αφορά τους αναποφάσιστους, το 22% σκέφτεται να ψηφίσει ΝΔ, 16% ΣΥΡΙΖΑ, 12% ΑΝ.ΕΛ 10% ΠΑΣΟΚ, 8% ΔΗΜΑΡ και 5% Οικολόγους Πράσινους.

Το 54% θεωρεί ότι στις επόμενες εκλογές πρώτο κόμμα θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 28% εκτιμά πως «νικήτρια» θα αναδειχθεί η ΝΔ. Σημειώνεται ότι στη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο tvxs.gr έναν μήνα πριν, το τα αντίστοιχα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονταν στο 48% και της ΝΔ στο 32%.
Το 53% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία, ενώ την αντίθετη άποψη έχει το 43%.

Ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα, καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Αν. Σαμαράς με ποσοστό 36%. Τον Αλ. Τσίπρα προτιμά το 29%, ενώ κανέναν από τους δύο απαντά το 30% των ερωτηθέντων.

Κυβερνήσεις συνεργασίας προτιμά η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόποησης. Οι περισσότεροι (25%) θεωρούν προτιμότερη μία τέτοια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 20% προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί το 13%, έναντι του 11% που επιθυμεί αυτοδυναμία της ΝΔ, ενώ άλλη κυβέρνηση επιλέγει το 17%.

Την υψηλότερη συσπείρωση παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 60%, ενώ η συσπείρωση της ΝΔ εκτιμάται στο 54%. Πολύ χαμηλότερο το ποσοστό στο ΠΑΣΟΚ, με μόλις 22%.
Από τη ΝΔ, μετακινούνται ψηφοφόροι κατά 9% προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά 6% προς τη Χ.Α και κατά 3% προς του ΑΝ.ΕΛ.
Μεγαλύτερη η συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ και μικρότερες οι μετακινήσεις ψηφοφόρων, καθώς το 6% κινείται προς το ΚΚΕ, σε άλλο κόμμα επίσης ένα 6%, ενώ προς τη ΝΔ το 5%.
Οι μεγαλύτερες μετακινήσεις ψηφοφόρων παρουσιάζονται από το ΠΑΣΟΚ, με το 17% να στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το 16% προς τη ΝΔ.

Η διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση είναι το κυριότερο κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, με ποσοστό 33%. Το 17% δηλώνει ότι θα ψηφίσει βάσει των προσώπων στα Ευρωψηφοδέλτια, το 14% ανάλογα με την κομματική του προτίμηση ενώ το 13% θα «ρίξει» ψήφο διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόλις το 5% προτίθεται να δώσει ψήφο στήριξης στην Ε.Ε.

[tvxs.gr]