Εμμανουήλ Σαλούστρος ή Λαγός: Αδικοχαμένος Ανωγειανός μερακλής


Κυκλοφόρησε εδώ και μερικές εβδομάδες το βιβλίο του Νίκου Σαλούστρου ή Γαβαλά αφιερωμένο στον αδερφό του Κουμούχη που υπήρξε ένας από τους πιο αυθεντικούς μαντιναδολόγους, μερακλίδες και γλεντζέδες των Ανωγείων μιας περασμένης και όμορφης εποχής.

Το ββλίο με τίτλο ”Εμμανουήλ Γ. Σαλούστρος ή Κουμούχης ή Λαγός : Ο αδικοχαμένος Ανωγειανός μερακλής στη Γειτονιά των Αγγέλων” είναι ένα έργο ζωής πέντε δεκαετιών από τον αδερφό του Κουμούχη που θέλησε με αυτόν τον τρόπο, να μείνουν για πάντα στην ιστορία οι μαντινάδες και η ζωή του ,το νήμα της οποίας τόσο άδοξα κόπηκε σε ένα τραγικό τροχαίο δυστύχημα στις 15 Ιανουαρίου 1962 στην περιοχή Κακό όρος στον Καρτερό Ηρακλείου.

Μόλις 23 ετών τότε ο Κουμούχης αλλά στην τόσο σύντομη ζωή του κατάφερε να αφήσει ένα μύθο πίσω του για το μελωδικό μαντολίνο του, την γλυκιά φωνή του και το μεγάλο ταλέντο του στο να δημιουργεί μαντινάδες.
 

Ατελείωτες καντάδες στα σοκάκια των Ανωγείων με τον Μανώλη να γλεντά και να δίνει διέξοδο σε μια ολόκληρη γενιά Ανωγειανών στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και στις αρχές του 60′ όπου οι Ανωγειανοί επούλωναν τότε ακόμα τις πληγές που είχε αφήσει η Ναζιστική λαίλαπα.

Στο βιβλίο υπάρχουν μαζεμένες εκατοντάδες μαντινάδες του άλλες γνωστές, άλλες χιουμοριστικές, άλλες που έβγαζε ανάλογα με μια κατάσταση που επικρατούσε εκείνη τη στιγμή ο πάντα ετοιμόλογος και ευφυής Κουμούχης.
 

”Ποτέ δε χάνεις γιασεμί τ’ άρωμα το δικό σου,
γιατί γεννιέται στην καρδιά και όχι στον ανθό σου.”

”Όταν εσένα δε θωρώ αδύνατο είναι φως μου,
να με παρηγορήσουνε οι ομορφιές του κόσμου”

”Εσκοτεινιάσαν τα στενά ρημάξαν τα σοκάκια,
εκεί που πρωτοκάναμε τς’ αγάπης τα κανάκια”.

”Δε ξαναφέρνω αθιβολή για τη δική σου αγάπη,
πεθύμησα στο χωρισμό να ζήσω δίχως πάθη”.

Στον πρόλογο στο βιβλίο μιλάει για τον φίλο του ο Γιάννης Καλομοίρης ή Τσίκης ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά:

‘Στα 23 του χρόνια πόσες φορές δεν ευχήθηκα να μην τον είχα αφήσει εκείνο το χειμωνιάτικο πρωί για να φύγω να πάω στις ελιές τότε που είχαμε αποκάμει την τελευταία για εκείνον καντάδα και να πως έγιναν τα συμβάντα που μας γυρίζουν σε μια άλλη εποχή. Ήταν τότε η εποχή με τη μεγάλη φτώχεια ,τα κακοτράχαλα καλντερίμια ,ένα λεωφορείο του χωριού για τη Χώρα, εποχή όμως που μέσα στην ανέχεια έβρισκες απλόχερα τη ζεστασιά της ανθρώπινης επαφής, τη φιλία και την ανθρωπιά ,τότε που οι καντάδες ήταν ο κανόνας της ανωγειανής νύχτας.”.

Στο βιβλίο θα βρούμε επίσης και ιστορίες μαντινάδων πως δηλαδή ο Κουμούχης με αφορμή κάτι που του έλεγαν τότε στα Ανώγεια ή σε άλλο μέρος της Κρήτης το έπλαθε και το έκανε στίχο και το τραγουδούσε. Τις ιστορίες διηγούνται φίλοι του που υπήρξαν μάρτυρες στα συμβάντα και σε αυτές θα δούμε ονόματα παλιών Ανωγειανών ανδρών και γυναικών.

Επίσης υπάρχουν και αρκετές φωτογραφίες του ίδιου, φίλων του που έκαναν μαζί τις καντάδες αλλά και των Ανωγείων του περασμένου αιώνα.

Τέλος ένα κεφάλαιο του βιβλίου αποτελείται από μαντινάδες Ανωγειανών μερακλήδων παλαιότερης αλλά και νεότερης γενιάς.

Ένα μικρό διαμάντι που αξίζει να διαβαστεί και προσθέτει ένα λιθαράκι στον πολιτισμό μας γυρίζοντας μας πίσω στις εποχές που οι Ανωγειανοί παρά τις κακουχίες και την φτώχεια τραγουδούσαν τον πόνο, την χαρά και τον έρωτα στα σοκάκια του χωριού.

”Ήθελα να ‘σουνα πουλί και εγώ δεντρί της φύσης,
και να διαλέξεις τη φωλιά στους κλώνους μου να χτίσεις”

”Τα μάτια τα ‘χουν να θωρούν μα κάνουν κι άλλη χρήση,
μιλούν εκεί που δεν μπορεί το στόμα να μιλήσει”.

”Ντύσου καρδιά μου σχολιανά κι αν βρεις λουλούδια κόψε,
στ’ ονείρου μου τς’ αποστροφές την περιμένω απόψε”.

”Σαν το πολύχρωμο μπαξέ όλο το χρόνο μοιάζεις ,
με τσι μοντέρνες φορεσιές απού μου συχναλλάζεις”.

ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΠΑΓΚΕΡΗΣ