Θεσσαλονίκη, η πόλη ανατολικά του Πέκος


Δεν θα επιχειρήσω βιβλιοκριτική, ούτε καν βιβλιο-παρουσίαση. Θα σημειώσω κάποιες εντυπώσεις μου, ως αναγνώστης.

1. Διαβαστερό και στο σωστό μέγεθος. Ούτε αχαμνό, ούτε ξεχειλωμένο. Πρόσβαρο, με good value for money, όπως λένε οι μπαγιάτηδες που βρέθηκαν ένα φεγγάρι στο Λονδίνο (13 ευρώ με την έκπτωση, από κεντρικό βιβλιοπωλείο).

2. Αποκλείεται να το διαβάσεις και να μη μάθεις καινούρια (παλαιά και πρόσφατα) πράγματα για την πόλη. Ενίοτε ξαναβλέπεις, με άλλη ματιά, πρόσωπα, γεγονότα, αφηγήσεις – που τα είχες ακούσει ή εισπράξει αλλιώς.

3. Δεν υπάρχει θέμα “αντικειμενικότητας”: ο συγγραφέας έχει άποψη – και την εκφράζει. Κι αν δεν συμφωνείς (κάπου, κάποτε) ή επιφυλάσσεσαι (συχνότερα) το χαίρεσαι. Δεν αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα, για να μη χαθούμε στο επιμέρους. Επιπροσθέτως να επισημάνω ότι οι προσεγγίσεις (καλύτερα: οι διατυπώσεις) του συγγραφέα στα αμφιλεγόμενα σημεία και τέρατα βγαίνουν τουλάχιστον μια κλίμακα ηπιότερες από αυτές του Πετεφρή στα ιντερνέτια – και αυτό είναι στα υπέρ του βιβλίου.

4. Ναι, θα ήθελα περισσότερες φωτογραφίες – και κάποιες από τις πρόσφατες δεκαετίες. Αυτές που υπάρχουν, ωστόσο, είναι προσεχτικά διαλεγμένες και υπομνηματισμένες (στέκει αυτή η λέξη για φωτογραφίες;)

5. Υπάρχουν το φυσικό ανάγλυφο, η πέριξ ύπαιθρος χώρα, η θάλασσα, τα κτήρια, οι απόπειρες πολεοδόμησης, η θλιβερή συνήθως αφήγηση για τα ρέματα και τα ποταμάκια, η πολιτική, κοινωνική, εμπορική, εθνολογική ιστορία της πόλης, τα καφενεία και οι συνεταιρισμοί (συμπεριλαμβανομένου του ΑΠΘ) αλλά και γλωσσικά μεζεδάκια – και πολλά ακόμα, από χρόνου βαθέος μέχρι πέρυσι. Στη συνέχειά τους (στη διαχρονία τους) και με επισημάνσεις των εξαλείψεων ή των επίμονων μεταλλάξεων και επιβιώσεων.

6. Το βιβλίο είναι κατάλληλο για όλους. Απολαύστε υπεύθυνα!