Απόρρητο έγγραφο αποκαλύπτει όλο το σχέδιο για τον "φόρο λίπους"


Του ειδικού συνεργάτη

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας όλα τα προϊόντα κατηγορίας light αποσύρονται από τα ελληνικά σουπερ-μάρκετ, που αποφάσισαν να ενθαρρύνουν την κυβέρνηση στη θέσπιση του λεγόμενου "φόρου λίπους".

Παρά τις διαμαρτυρίες συγκεκριμένων εταιρειών τροφίμων ακόμα και πολυεθνικών τα ελληνικά σούπερ-μάρκετ είναι αποφασισμένα να προχωρήσουν. Ήδη από σήμερα άφαντα είναι μια σειρά προϊόντα όπως γάλατα, τυριά, κρέμες και γιαούρτια λάιτ, φιλέτα γαλοπούλας και κοτόπουλου χωρίς πέτσα, σαλαμοειδή και αναψυκτικά διαίτης, και κατεψυγμένα προϊόντα χαμηλών θερμίδων.

"Εκεί που είχαμε τις μαργαρίνες έχουμε βάλει βούτυρα μικρών και μεγάλων παραγωγών από τη Μακεδονία μας, τη Θράκη μας, την Κρήτη μας και την Ουγγαρία" δηλώνει αποκλειστικά στο theblob.gr εκπρόσωπος της ένωσης των σουπερμάρκετ.

"Είναι καιρός να ξαναθυμηθούμε τις γεύσεις του παρελθόντος. Τέρμα στις άνοστες μακαρονάδες με κρέμες λάιτ και στα πράσινα μπουκάλια του λάιτ γάλακτος" προσθέτει. "Ο πόλεμος για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας πηγαίνει χέρι με χέρι με την επιστροφή σε παραδοσιακές, αγνές γεύσεις".

Παράλληλα, στενός συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη αποκάλυψε πως ο φορολογικός συντελεστής για τα λιπαρά προϊόντα θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις θερμίδες και την περιεκτικότητα στα λιπαρά.

Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το theblob.gr:

Στο γάλα θεσπίζεται συντελεστής 5%.
Στα βούτυρα και τις κρέμες γάλακτος 8,65%
Στα γιαούρτια και τα ξινόγαλα, 11,75%.
Σαρδέλες και σολομοί (λόγω των λιπαρών Ω3) 24%
Ζάχαρη συσκευασμένη 9,5%
Έτοιμες σάλτσες (εκτός της πέστο) 9%, η σάλτσα πέστο θα υπαχθεί σε ειδικό συντελεστή 10%, καθώς μέρος του φόρου θα διοχετευτεί στους αγρότες που θα ξεκινήσουν την καλλιέργεια βασιλικού.
Ζυμαρικά, 8%.
Αναψυκτικά 4,5%
Ξηροί καρποί ανάλατοι 8%, αλατισμένοι 6%
Κοτόπουλο ολόκληρο ωμό, 3%
Κοτόπουλο ολόκληρο, ψημένο από τις "θερμές γωνιές" των σουπερ-μάρκετ 4%
Σοκολάτες και μαρμελάδες 5%

Τέλος, με εντολή Σαμαρά τίθενται εκτός νόμου οι ριζογκοφρέτες και τα παξιμάδια κριθαριού και 18 ακόμα προϊόντα.