Στα... μαχαίρια, Σταμάτης Γαρδέλης - Καίτη Φίνου για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Νίκου Περάκη!


Πρόκειται για την ελληνική εκδοχή των "Αναλώσιμων" (Expendables) που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Νίκος Περάκης σε μια προσπάθεια να συλλάβει την αύρα μιας γενιάς που αναμασά τα παιδικά της χρόνια σαν τις παλιές βιντεοταινίες, κάλεσε τη ζώσα elite του μπαρόκ των ελληνικών 80's για μια ταινία που φιλοδοξεί να αφήσει τον καλλιτεχνικό της "λεκέ" στην ιστορία.

Η ιστορία μας ξεκινάει όταν ο Αλέξης (Σταμάτης Γαρδέλης) αποφασίζει να συνοδεύσει τον πατέρα του (Γιώργος Πετρόχειλος) στο Κ.Α.Π.Η. της περιοχής τους για να ξεφύγει από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους και την υστερική πεθερά του (δυνατό guest της Νεφέλης Ορφανού).


Εκεί συναντούν τα "Τσακάλια": μια ομάδα γερόντων που γνωρίστηκαν στο ΚΑΠΗ Αμαρουσίου και θρηνούν μαζί τη μοίρα τους για τα χρόνια που πέρασαν και δε γυρίζουν πίσω, τις χαμένες αγάπες και την οικονομική κρίση. Στην κουνιστή πολυθρόνα του τους ακούει σκεπτικός ένας μυστηριώδης αμίλητος τύπος (Στάθης Ψάλτης) που οι παλιοί τον φωνάζουν "αγρίμι" λόγο της απειθαρχίας που έδειχνε στις νοσοκόμες του γηροκομείου που τον είχαν κλείσει (Κατερίνα Γιουλάκη, Έλντα Πανοπούλου). Δεν αργεί να έρθει η ώρα που το αγρίμι τους ανεβάζει το πληγωμένο τους ηθικό (με τους γνωστούς λόγους που ξέρουμε από τις επιθεωρήσεις του Στάθη Ψάλτη) και τους ξεσηκώνει ενάντια στο κατεστημένο, το οποίο πολεμούν αργότερα πάνω στις μηχανές τους μαζί με τα μανούλια τους (Καίτη Φίνου, Βίνα Ασίκη, Σοφία Αλιμπέρτη).

Αξιοσημείωτο είναι πώς ο Νίκος Περάκης, στα πρότυπα του Sylvester Stallone κατάφερε να συγκεντρώσει τόσα μεγάλα ονόματα μαζί. Σημειώνουμε ότι στην ομάδα των τσακαλιών είναι και οι: Πάνος Μιχαλόπουλος, Μάρκος Λεζές, Παύλος Κοντογιαννίδης, Μιχάλης Μόσιος (Ταμτάκος), Νίκος Παπαναστασίου (Λαλάκης ο εισαγόμενος), Σωτήρης Τζεβελέκος, Γιάννης Βούρος και Στηβ Ντούζος.

Στα promotional posters της ταινίας εμφανίζεται και ο Κώστας Βουτσάς, αλλά όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο σκηνοθέτης θα κάνει κάποιο σύντομο πέρασμα - πιθανότατα να δείχνει κάποια ταινία του στην τηλεόραση σε κάποιο πλάνο.

Το soundtrack της ταινίας έχει αναλάβει η Σοφία Βόσσου σε μια πρωτόγνωρη συνεργασία με τους "Frankie goes to Hollywood" τουςAC/DC και τον Μιχάλη Ρακιτζή. O τίτλος που διέρρευσε είναι το μεταμοντέρνο "Thunder (σαν να μπαίνει η άνοιξη)", ενώ τη Σοφία Βόσσου στο βίντεο κλιπ θα βάφει ο στυλίστας των Kiss, Leopold Darwitch.

Αξίζει να αναφέρουμε πως αρχικά ο τίτλος της ταινίας ήταν "Τhe Κόπανοι 2" αλλά ο Γιώργος Κωνσταντίνου αρνήθηκε να παραχωρήσει τα απαραίτητα πνευματικά δικαιώματα, μιας και σκέπτεται να το γυρίσει ο ίδιος κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν οι πρωταγωνιστές ωριμάσουν περισσότερο σαν ηθοποιοί.

Έτσι κι αλλιώς γνωρίζουμε ότι η θρυλική ταινία "Τhe Κόπανοι" ήταν το σημείο αναφοράς για να γίνει το "Expendables" ακόμα κι αν δεν το παραδέχθηκε ανοιχτά ο Sylvester Stallone στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο.