O άνθρωπος που ξεσκεπάζει τα ψέμματα του ελληνικού ίντερνετ
O δημιουργός του "Ellinika Hoaxes", του blog που βάζει κάθε μικρή ή μεγαλύτερη διαδικτυακή απάτη στη θέση της, μιλάει στο LIFO.gr

[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ] 

 Ω, το ίντερνετ τι υπέροχο πράγμα. Αλλά και τι χαοτική γούρνα παραπληροφόρησης συγχρόνως, έτσι; Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος ψευδών ειδήσεων εκεί έξω που είναι να σε πιάνει απελπισία. Και η αλήθεια μοιάζει να είναι το τελευταίο πράγμα που έχει σημασία: Απίθανες θεωρίες συνομωσίας, μας ψεκάζουν, ένα παιδάκι ζητάει τη βοήθεια σου, πολλά παιδάκια ζητάνε τη βοήθεια σου, microchip του σατανά, κάπου μία λευκή γυναίκα λιθοβολείται δημοσίως μετά τον βιασμό της, κάπου αλλού οι κάτοικοι σφάζουν ομαδικά δελφίνια(!), ένα ματζούνι γιατρεύει τον καρκίνο, καλοριφέρ που υπόσχονται να μηδενίσουν τα τέλη της ΔΕΗ, παιδάκια που κοιμούνται στους τάφους των γονιών τους, και χιλιάδες ακόμα μικρές ή και μεγαλύτερες απάτες κατακλύζουν καθημερινά το ελληνικό - και όχι μόνο- ίντερνετ, τα mail μας, το timeline στο facebook..

Πολλά τέτοια hoaxes, scams, chain mails μπορεί να βγάζουν μάτι και να μας κάνουν να γελάμε, αλλά για κάθε ψευδή είδηση που αναπαράγεται υπάρχουν ένα σωρό άνθρωποι που είναι έτοιμοι να πιστέψουν τα πάντα, ακόμα και να στείλουν χρήματα όπου τους το ζητήσουνε. Ήθελα πάντα να πιστεύω ότι η κοινότητα των χρηστών είναι ικανή να προσέχει τον εαυτό της, και ότι οι κατεργάρηδες που αποσκοπούν στην οικονομική εκμετάλλευση των ευκολόπιστων ή έστω στην συγκέντρωση likes και views για την σελίδα τους, μπαίνουν αργά η γρήγορα στη θέση τους. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και πάμπολλοι εξαπατούνται. Μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικοί πολύ δραστήριοι "ιντερνετικοί ήρωες" που με υπομονή και επιμονή πασχίζουν να ξεσκεπάσουν και να ενημερώσουν όλους εμάς τους υπολοίπους για κάθε ψέμα που κυκλοφορεί online. Ένας τέτοιος ήρωας είναι και ο 42χρονος Θοδωρής Δανιηλίδης από τη Θεσσαλονίκη. Ο κύριος Δανιηλίδης τρέχει εδώ και ένα χρόνο περίπου το αποκαλυπτικό blog Ellinika Hoaxes, και σώζει το ελληνικό ίντερνετ στο τέλος της ημέρας! Του μιλήσαμε.

Πώς ξεκίνησε όλο αυτό με την αποκάλυψη της ιντερνετικής απάτης; 

- Το blog ξεκίνησε λίγο μπερδεμένα. Άρχισα να ενημερώνω τους φίλους μου στο facebook ότι αυτό που διάβασαν και κοινοποίησαν δεν ισχύει, καθώς και το λόγο που δεν ισχύει. Μετά από λίγο έφτιαξα μια σελίδα στο facebook, σαν αντίδραση για τα hoax που κυκλοφορούν. Είχα βαρεθεί να βλέπω κάποιους να εκμεταλλεύονται διάφορες εντυπωσιακές φωτογραφίες , όπως φωτογραφίες με άρρωστα παιδάκια και διάφορα άλλα ψεύτικα μηνύματα, όπως το κλασικό μήνυμα με τον Μερισιώτη που χρειάζεται 40 φιάλες αίμα εδώ και χρόνια, για να κερδίσουν μερικά like. Ανέβαζα τη φωτογραφία στη σελίδα του facebook και εξηγούσα στα σχόλια γιατί δεν είναι αλήθεια. Όμως αυτό δεν ήταν βολικό. Κάπως έτσι ξεκίνησα το blog. 

Πόσα άτομα βρίσκονται πίσω από το "Ellinika Hoaxes"; 

- Τις περισσότερες φορές ασχολούμαι με το ιστολόγιο μόνος μου. Υπάρχει ένας ακόμη διαχειριστής που δεν επιθυμεί να κοινοποιήσει τα στοιχεία του, κι αυτό που κάνει είναι να προτείνει θέματα για να τα ερευνήσω. Έχω βοήθεια και από ένα ακόμη φιλικό blog που συνεργάζομαι. Το ΚΡΥΠΤΕΙΑ, που κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τα ellinika hoaxes. 

Έχω περιέργεια. Τι επαγγέλλεστε; 

- Είμαι Ναρκαλιευτής του Ελληνικού Στρατού.