Εκσκαφή αποκάλυψε χιλιάδες παιχνίδια της ATARI θαμμένα από τα 80s'Έναν αστικό μύθο που κυκλοφορούσε επί 30 χρόνια επιβεβαίωσε μόλις ένα ντοκιμαντέρ που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα με χρηματοδότηση της Microsoft, που αφορά την ταφή χιλιάδων παιχνιδιών και εξαρτημάτων της εταιρείας ATARI, στην έρημο του Νέο Μεξικό, το 1983.

Σύμφωνα με τον, επιβεβαιωμένο πλέον, αστικό μύθο, η εταιρεία το 1983 -όταν κυκλοφόρησε το video game "Ε.Τ. ο Εξωγήινος" που βασιζόταν στην ομώνυμη ταινία- αντιμετώπισε μια από τις χειρότερες κρίσεις της, η οποία είχε σαν αποτέλσμα να της μείνουν απούλητες, χιλιάδες κόπιες του αμφιλεγόμενου παιχνιδιού για την κονσόλα ATARI 2600.

Τότε, η εταιρεία είχε πληρώσει εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει τα δικαιώματα χρήσης τίτλου της πολύ επιτυχημένης ταινίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ, όμως το video game που παρήγαγε θεωρήθηκε το πιο αποτυχημένο όλων των εποχών.

Σε μια απελπισμένη κίνηση, το παράρτημα της ATARI στην Β. Αμερική αποφάσισε να θάψει σε απροσδιόριστη περιοχή της Ερήμου του Νέο Μεξικό, μια τεράστια ποσότητα των παιχνιδιών και των διαφημιστικών που συνόδευσαν την αποτυχημένη κυκλοφορία.

Όμως, στα πλαίσια ενός ντοκιμαντέρ που θα κυκλοφορήσει αποκλειστικά για το Xbox, με το χαρακτηριστικό τίτλο "ATARI: Game Over", η Microsoft εντόπισε το σημείο της ταφής και με τη βοήθεια συνεργείων εκσκαφής έφερε στην επιφάνεια όλο αυτό το εμπόρευμα που είχε θαφτεί, επιβεβαιώνοντας έναν αστικό μύθο που ίσχυε για πάνω από 30 χρόνια. To ντοκιμαντέρ, θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2014.

Το πήραμε από τη lifo