Η «Βλάχα και Εξαρχιώτισσα» Ματούλα Ζαμάνη


Ματούλα. Το λέει το όνομά της. Κόμικ φιγούρα, μαμούνι, φουλ εξωστρέφεια, καραφούλ αγάπη, «Βλαχάρα» και Εξαρχειώτισσα, ασταμάτητα πέρα-δώθε, πολυακουσμένη Burger Tσιγγάνα, φυσικά όργανα και σαμπλ, Φολέγανδρος και «αρνήσου το αρνί σου», φαντασία και ωραία τρέλα. Πρώτη επίσημη του νέου της άλμπουμ «Muma», που σημαίνει μαμά στα βλάχικα, στο Gagarin με τους τζαζεμένους Burger Project και τον Eισβολέα, πρώτης τάξης ευκαιρία να μας τα πει ένα χεράκι.

Πού συναντιέται η βλάχα και η εξαρχιώτισσα Mατούλα;Παντού. Τα Εξάρχεια είναι μικρή αποικία βλάχων. Η διαφορά είναι ότι αντί να κάνω βόλτα στα ποτάμια και στα έλατα, κάνω στο λόφο του Στρέφη (pas mal) κι έπειτα στην κίνηση, τις κόρνες και τις πολυκατοικίες (mal).

Τι σου αρέσει στα Eξάρχεια; Η λαϊκή, ο λόφος, όλα τα σκαλάκια περιφερειακά με θέα το Λυκαβηττό, οι ατέλειωτοι καφέδες στην Καλλιδρομίου με Υδραίο, Σιου και Ίφι.

Tι θυμάσαι πιο έντονα από την παιδική σου ηλικία;Γιαγιά, παππούς, πίτα από κασάτα, ψωμί στο φούρνο, αργαλειό, βόλτες στο Πάρτσι, χτυπημένα γόνατα, ποδήλατο, τοστ στου Πασώτα, ετοιμασία στο σπίτι Κυριακή πρωί για εκκλησία, ποτέ δεν προλαβαίναμε γιατί η μαμά μας ετοίμαζε και δεν πρόφταινε, ήλιος περιπέτεια, δέντρα κι άλλα κι άλλα πολλά..

Mε τι μουσική μεγάλωσες;Κυρίως με κλαρίνα, αλλά τα βαριά, τα μετσοβίτικα. Είχε ο μπαμπάς μια κασέτα του Ζούκα, ενός τοπικού τραγουδισταρά, και το ακούγαμε ολ σίζον. Η αδερφή της μαμάς μου μού έβαζε Χατζιδάκι, Θοδωράκη, Λοΐζο και Μοσχολιού. Και παράλληλα κάτι Beatles, Pink Floyd, καμενιά Rick Astley, Phil Collins και άλλα της εποχής.

Υπάρχουν στιγμές που θα ήθελες να επιστρέψεις στο μέρος που μεγάλωσες;Παρά πολλές φορές και νομίζω κάποια στιγμή θα επιστρέψω, ή θα μοιραστώ νησί, χωριό και λίγο Αθήνα.

Ισχύει η ιστορία με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Βερολίνο όπως έχει δημοσιευτεί;Είχα ένα «τρυφερό» τετ-α-τετ με τον ΓΑΠ στο Βερολίνο, αλλά παραποιήθηκε τόσο πολύ μια αυθόρμητη πράξη που έπαιξαν μόνο αναληθείς πληροφορίες και χαλασμένο τηλέφωνο.. ουφ!

Πώς βλέπεις την κρίση;Από μέσα, απέξω, σαν ψέμα, σαν βλακεία, σαν φάκα, σαν λάθος, σαν αποκάλυψη, σαν παγίδα, σαν παιδί, σαν αιτία κι αφορμή για αλλαγή κι αλληλεγγύη, σαν ότι κι η Ακρόπολη δε φτάνει πια για να μιλάμε για την αξία μας σα λαός, σαν ανάγκη για αισθητική και όραμα για την ποιότητα ζωής, σαν αλλαγή πλεύσης με ρότα έναν πιο όμορφο κόσμο.

H αγάπη σώνει;Η αγάπη είναι το βάλσαμο.. όχι η αγάπη σώνει και ντε και ντεμέκ.. η αληθινή κι ανιδιοτελής αγάπη.

Ποιο είναι το πιο τρελό σου όνειρο; Να ήμουν βοηθός του Antonio Gaudi, που οραματίστηκε τη sagrada familia και όλα του τα αριστουργήματα.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έδωσε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου;«Προχώρα και μη φοβάσαι τίποτα».

[Διαβάστε όλη την συνέντευξη της Ματούλας Ζαμάνη στον Γιώργο Δημητρακόπουλο στην athensvoice]