Μέσα από τα κοχύλια ακούμε τον ωκεανό;


Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα από την αρχή. Ακόμα και αν πιστεύετε ότι ακούτε κύματα μέσα από ένα κοχύλι, στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει! Αλλά, αν όντως αυτό είναι αλήθεια, τότε τι είναι αυτό που ακούγεται;

Μια μία λέξη, απλά; Θόρυβος. Είναι ο θόρυβος του περιβάλλοντος, που παράγεται γύρω και μέσα σας. Κανονικά δεν τον ακούτε ή τουλάχιστον δεν του δίνετε προσοχή, γιατί είναι πολύ χαμηλός σε ένταση.
Πώς λειτουργεί, λοιπόν, το κοχύλι;

Για να μπορέσετε να ακούσετε καθαρά αυτόν τον ήχο που παράγεται γύρω σας, πρέπει να έχετε ένα αντηχείο. Τι είναι αυτό, όμως; Και πώς λειτουργεί; Θέλετε να δοκιμάσετε έναν φθηνό τρόπο;

Σχηματίστε με το στόμα σας ένα όμικρον και βάλτε το δάκτυλό σας μέσα από το μάγουλο. Τραβήξτε το γρήγορα προς τα έξω. Θα ακούσετε έναν ήχο. Μεγαλώστε ή μικρύνετε το όμικρον. Μπορείτε ακόμα και να αλλάξετε το σχήμα του στόματος. Δοκιμάστε ξανά με το δάχτυλό σας. Τώρα, πρέπει να ακούτε διαφορετικούς ήχους. Κάπως έτσι.

Αυτό που πρακτικά κάνετε στο παραπάνω παράδειγμα, είναι να αφήνετε το στόμα σας να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχει να λειτουργεί σαν αντηχείο Helmholtz. Τι είναι αυτό; Είναι ο ήχος που παράγεται σε μία κοιλότητα με μία είσοδο, καθώς ο αέρας δονείται. Διαφορετικοί ήχοι παράγονται, εάν αλλάξει κανείς το σχήμα της κοιλότητας συντονισμού.

Κατ' αντιστοιχία, το κοχύλι, που στο εσωτερικό του υπάρχουν πολλές σκληρές και καμπύλες επιφάνειες που αντανακλούν τέλεια τον ήχο, κάνει το ίδιο πράγμα με το στόμα σας. Ο θόρυβος του περιβάλλοντος που αναφέραμε προηγουμένως μπορεί να είναι ο αέρας που κινείται μέσα στο κοχύλι, το αίμα που κυλά μέσα στο κεφάλι σας ή η συζήτηση που γίνεται στο διπλανό δωμάτιο.