ΣΤαγώνες, Ένα ντοκιμαντέρ για τις περιπέτειες του νερού στην Ελλάδα


Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ο πιο ορατός και άμεσος κίνδυνος που διατρέχει τη ζωή και την ευημερία μας, ειδικά σε μια συγκυρία όπου όλα τα βασικά αγαθά μπαίνουν στο στόχαστρο της ιδιωτικής κερδοσκοπίας. Ηάμεση πώληση των πηγών και των δικτύων διαχείρισης νερού είναι η εμφανής ιδιωτικοποίηση, με συνέπειες που μπορεί κανείς ίσως να φανταστεί. Αυτό που είναι λιγότερο προφανές και λείπει από τη σχετική συζήτηση είναι η έμμεση ιδιωτικοποίηση των υδάτων. Πρόκειται για μια διαδικασία που περνά αθέατη σχεδόν από δίπλα μας εδώ και δεκαετίες, με συνέπειες τόσο ολέθριες για την υγεία που θίγουν και την ίδια την επιβίωσή μας. Αυτές, τις ορατές και μη πλευρές της ιδιωτικοποίησης του νερού, θα αναδείξουμε μέσα από το νέο μας ντοκιμαντέρ.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ, ΣΗΜΕΡΑ θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αυτού του ντοκιμαντέρ. Ταξιδεύοντας σε πέντε περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Αποπηγάδι Χανίων, ανατολική Χαλκιδική, Ασωπό και Βόλο) θα δούμε ότι ο πόλεμος του νερού δεν είναι ένα πιθανό σενάριο από το μακρινό μέλλον, αλλά μια πραγματικότητα που βιώνουν συμπολίτες μας εδώ και χρόνια και σήμερα χτυπά τις πόρτες όλων μας. Ο ίδιος ο τίτλος του ντοκιμαντέρ αναφέρεται ακριβώς στους αγώνες που γίνονται για τις σταγόνες της ζωής.

Γι’ αυτούς και άλλους πολλούς λόγους, η Νέλλη Ψαρρού μαζί με νέους αλλά και παλιούς συνεργάτες από το πρώτο της ντοκιμαντέρ Golfland? επανέρχεται με σκοπό τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης έρευνας γύρω από αυτό που θεωρούν το σημαντικότερο όλων, το νερό. Η στήριξη και ενίσχυσή σας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση αυτής της έρευνας καθώς η ομάδα δεν διαθέτει οικονομικούς πόρους μα ταυτόχρονα δεν επιθυμεί να απευθυνθεί σε έναν χρηματοδότη προκειμένου να διατηρήσει την ανεξαρτησία της. Γι’ αυτό, απευθύνεται σε άτομα, συλλογικότητες και κινήσεις που, με τη στήριξή τους, θα συνεισφέρουν στα έξοδα του ντοκιμαντέρ και στη διάδοση της πληροφορίας.Έρευνα, σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή: Νέλλη Ψαρρού
Γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Είναι πολιτική επιστήμονας, με εξειδίκευση στα ζητήματα του εθνικισμού, της εθνικής ταυτότητας, των ιδεολογιών, του κράτους και της παγκοσμιοποίησης. Έχει διδάξει στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση για έξι χρόνια. Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με την έρευνα και τη δημοσιογραφία, είτε ανεξάρτητα εκδίδοντας βιβλία και αρθρογραφώντας στην προσωπική της ιστοσελίδα, είτε σε συνεργασία με άλλες ομάδες και έντυπα. Αρθρογραφεί τακτικά στο περιοδικό Unfollow. Φύση περίεργη, επαγγέλλεται ό,τι της δίνει τη δυνατότητα να δημιουργεί στην επιστήμη που αγαπά, εργάζεται και ζει με γνώμονα την ανθρωπιά και την αλήθεια. Ο χώρος του ντοκιμαντέρ φαίνεται πως την κέρδισε ύστερα από την πρώτη της έρευνα που αποτυπώθηκε οπτικοακουστικά στο “Golfland?“, μια αυθόρμητη προσπάθεια λίγων εθελοντών συνεργατών. Πλέον επανέρχεται στον χώρο αυτόν με μεγαλύτερη οργάνωση και επαγγελματισμό, διατηρώντας παράλληλα τις αξιώσεις της για ανεξαρτησία και ελευθερία στην έρευνα. Αναπόφευκτα, οι χρηματοδότες αυτής της εργασίας δεν μπορεί παρά να είναι οι αποδέκτες της. Η ίδια επιθυμεί να παραμείνει στο χώρο του ντοκιμαντέρ για καιρό ακόμη. Το μέλλον θα δείξει!
www.nellypsarrou.com

Διεύθυνση φωτογραφίας: Στέλλα Μελιγκουνάκη
Γεννήθηκε το 1978 και μεγάλωσε στην Κρήτη. Αγαπάει τη φωτογραφία από μικρό παιδί. Απέκτησε την πρώτη της φωτογραφική μηχανή (μια τσέπης) στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Το ’07 παρακολούθησε τα σεμινάρια που διοργανώνει η Ε.Φ.Ε. Κρήτης για αρχάριους φωτογράφους και έκτοτε αποτελεί μέλος της. Η παγκόσμια ομοσπονδία καλλιτεχνικής φωτογραφίας (federation internationale de l’ art photographique, F.I.A.P.) ως αναγνώριση της καλλιτεχνικής της δραστηριότητας στη χώρα της και στο εξωτερικό, το 2012 της απένειμε τον τίτλο E.Fiap (excellent FIAP). Τον Μάιο του 2013 με κίνητρο την ανάγκη της να στηρίξει τους αγώνες της εποχής ξεκίνησε με τη dslr της να βιντεοσκοπεί για το το ντοκιμαντέρ “Σταγώνες”….
http://stellameligounaki.wix.com

Μοντάζ: Γιάννης Φραγκουλάκης
Σκηνοθέτης & μοντέρ. Έχει δουλέψει σαν διευθυντής παραγωγής και βοηθός σκηνοθέτη σε τηλεοπτικές σειρές και σε παραγωγές κινηματογραφικών ταινιών κι έχει σκηνοθετήσει μουσικά video, εκπομπές λόγου, διαφημιστικά, ταινίες για την Εκπαιδευτική Τηλεόραση, ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Η μικρού μήκους ταινία του “Στα ψέματα” τιμήθηκε με κρατικό βραβείο ποιότητας και με το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο 32ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Έχει διδάξει κινηματογράφο σε ιδιωτικές σχολές (ΙΕΚ) και σεμινάρια. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται – όπως όλοι δηλαδή – με τον ψηφιακό κινηματογράφο, πράγμα που σημαίνει ότι πέρα από σκηνοθεσία και μοντάζ, κάνει και τις λήψεις και τα φώτα και τον ήχο και την παραγωγή και ό,τι ήθελε προκύψει!

Επικοινωνία, υποστήριξη παραγωγής: Παντελής Παντελόγλου
Γεννήθηκε το 1976 και μεγαλώνει καθημερινά στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έκανε εκεί κι ένα μάστερ και μετά στράφηκε σε άλλες δραστηριότητες. Μεταφράζει, υποτιτλίζει, μοντάρει, τραβάει βίντεο, φτιάχνει ιστοσελίδες, γράφει, σβήνει, παίρνει τηλέφωνα, παριστάνει τον ηχολήπτη και τον τεχνικό θεάτρου, οργανώνει προβολές και ονειρεύεται να γίνει αρχισυντάκτης του χρυσού οδηγού της ανταλλακτικής οικονομίας. Είναι μέλος της καλλιτεχνικής κολεκτίβας “Τσιριτσάντσουλες” και συνεργάτης του ThePressProject.

Μουσική: Χρήστος Γαρμπιδάκης – Dergar
Γεννήθηκε στα Χανιά το 1968, είναι απόφοιτος του “Ευρωπαϊκού Πολιτισμού” του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και έχει σπουδάσει παλιότερα προγραμματισμό Η/Υ και κλασσική κιθάρα. Συνθέτει, ηχογραφεί και παράγει μουσική με το όνομα dergar, χρησιμοποιώντας άφθονα ηλεκτρονικά, ηλεκτροακουστικά και ακουστικά όργανα και φωνητικά. Οι επιρροές του προέρχονται από τα μουσικά είδη art-rock, ambient, classical, neoclassical, soundtrack, ελληνικό έντεχνο, νέο κύμα & ελληνικό ροκ, βυζαντινή μουσική, κρητικά, ριζίτικα και πολλά άλλα. Αφήνει τα συναισθήματα να εκφραστούν ελεύθερα και συνδυάζει με πειραματικό τρόπο πολλούς ήχους, ώστε να δημιουργήσει λυρικά μοτίβα και μακρόσυρτα ατμοσφαιρικά ηχοτοπία… Πληροφορίες για τις μέχρι τώρα κυκλοφορίες του υπάρχουν στο http://dergar.bandcamp.com, ενώ έχει συνεισφέρει και στο “Golfland?”.

Μοντάζ teaser: Μιχάλης Αλεξάκης
Λάτρης των χρωματιστών κουμπιών, των οθονών και της κινούμενης εικόνας, έθαψε νωρίς το πτυχίο δημοσιογραφίας που είχε και στράφηκε στον κινηματογράφο και την τηλεόραση από το πόστο του σκηνοθέτη και του μοντέρ. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο του μοντάζ και έχει συνεργαστεί με διάφορους σκηνοθέτες στην Ελλάδα, τόσο στην τηλεόραση όσο και τον κινηματογράφο. Σημαντικές επαγγελματικές στιγμές η συνεργασία στις ταινίες “Poker Face” (Χρήστος Δήμας), “Ο Θεός αγαπάει το Χαβιάρι” (Γιάννης Σμαραγδής), “Αν” (Χριστόφορος Παπακαλιάτης), “Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους” (Κωνσταντίνα Βούλγαρη), αλλά και στις εκπομπές “Οξυγόνο” (Βασίλης Κεχαγιάς) και “Μεσόγειος” (Πάνος Καρκανεβάτος) καθώς και στις τηλεοπτικές σειρές “Μπαμπά μην τρέχεις” (Θοδωρής Παπαδουλάκης) και “Μίλα μου βρώμικα” (Μυρτώ Κοντοβά – Βασίλης Κεχαγιάς). Από το καλοκαίρι του 2013 ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο της Κρήτης και δεν το μετανιώνει καθόλου.

Γραφιστικά υλικού προβολής: Άγγελος Πουλιάσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Όταν ήταν νέος σπούδασε γραφιστική. Όταν μεγάλωσε πήρε πτυχίο στις ανθρωπιστικές σπουδές. Με τη γραφιστική ασχολήθηκε συστηματικά για 17 χρόνια. Εδώ και δύο χρόνια, άφησε την Αθήνα κι εγκαταστάθηκε στη Μεσσηνία προκειμένου να ψυχαγωγεί και να ταΐζει γνωστούς και αγνώστους σε ένα μικρό παραλιακό bistro.