Ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της Google


Ενώπιων μιας ιστορικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, βρίσκεται από σήμερα η Google, βάσει της οποίας η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να αφαιρέσει -κατόπιν απαίτησης ενός χρήστη- οποιοδήποτε προσωπικό στοιχείο του/της εμφανίζεται στα αποτελέσματά της, όταν κάποιος κάνει μια αναζήτηση με βάση το ονοματεπώνυμο. 

 Πρόκειται για μια απόφαση που αφορά το δικαίωμα των πολιτών της E.E. να 'λησμονούνται' από οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης δραστηριοποιείται στην Ε.Ε. και απαρχή της είναι η περίπτωση ενός ισπανού πολίτη ο οποίος ζήτησε να αφαιρεθούν τα στοιχεία δημοπρασίας του ανεξόφλητου σπιτιού του, ο οποίος ζήτησε τη βοήθεια της δικαιοσύνης όταν η Google το αρνήθηκε. 

 Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, με τη σημερινή του απόφαση, θεωρεί τις μηχανές αναζήτησης υπεύθυνες για τα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στα αποτελέσματα με links προς ιστοσελίδες που αφορούν έναν μεμονωμένο πολίτη. 

 Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι οι ιδιώτες μπορούν να ζητήσουν από την Google ή άλλους μηχανές αναζήτησης να κατεβάσουν τους συνδέσμους στις ιστοσελίδες τρίτων, όπως εφημερίδες, που περιέχουν πληροφορίες σχετικά με αυτούς, καθώς και άλλες περιπτώσεις όπως την κάλυψη δικαστικών υποθέσεων ή νομικές ανακοινώσεις. 

 Όμως, όπως αναφέρει το The Verge, η Google δεν διαθέτει κάποια εύκολη μέθοδο που να επιτρέπει στο κοiνό να απαιτεί την αφαίρεση των εν λόγω δεδομένων, γεγονός που απαιτεί μια δομική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της μηχανής αναζήτησης. "

Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η φετινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου διαφέρει ριζικά με την περσινή απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα", δήλωσε εκπρόσωπος της Google. 

Με βάση την περσινή απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα που εξέτασε την υπόθεση, η Google δεν είχε την υποχρέωση να αφαιρέσει κανένα αποτέλεσμα από τις σελίδες της. 

 Διαβάστε εδώ, ολόκληρη την σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου.