Η παχυσαρκία Νο1 αιτία θανάτου των Αθηναϊκών περιστεριών


Η παχυσαρκία ευθύνεται για το θάνατο 300.000 περιστεριών της ελληνικής πρωτεύουσας κάθε χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, που πραγματοποιήθηκε με το υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος για την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες των ΗΠΑ.

Οι γρήγοροι ρυθμοί της πόλης και το έντονο άγχος της καθημερινότητας, οδηγεί τα περιστέρια να τρέφονται ανθυγιεινά και πρόχειρα, καταναλώνοντας ως επί το πλείστον τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως είναι το σουσάμι, το ψωμί ή τα γαριδάκια, ξεπερνώντας σε μονάδες λίπους ανά γραμμάριο σωματικού βάρους όλα τα υπόλοιπα ζώα του ζωικού βασιλείου.

Τα αθηναϊκά περιστέρια κατέχουν ακόμη μια θλιβερή πρωτιά, καθώς σε αυτά εντοπίζονται παγκοσμίως τα υψηλότερα επίπεδα υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας, με περισσότερα από 4 στα 10 να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα βρέθηκαν στο Βέλγιο (μόλις 16% εκ των οποίων το 3% ήταν παχύσαρκα).

Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι λόγω υπερβολικού βάρους τα παχύσαρκα αθηναϊκά περιστέρια παρότι πτηνά σπανίως πετάνε, αλλά αντιθέτως περπατάνε ακόμη κι αν κινδυνεύει η ζωή τους από διερχόμενο όχημα. "Γνωστά και ως ποντίκια με φτερά, ή ως νόθα παιδιά του Αγίου Πνεύματος, τα περιστέρια της Αθήνας έχουν μετατραπεί σε κότες, δηλαδή ζώα που φέρουν φτερά τα οποία τους είναι παντελώς άχρηστα" εξηγεί στο theblob.gr, ο ερευνητής-διατροφολόγος και δαρβινιστής δρ. Joe Specter.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, δεύτερη αιτία θανάτου των περιστεριών αποτελεί η απώλεια ηλεκτρολυτών λόγω ακατάσχετης διάρροιας (επίσης σχετίζεται με τις ανθυγιεινές διατροφικές τους συνήθειες) αλλά και ο αλκοολισμός που βρίσκεται στην τρίτη θέση και ευθύνεται για περισσότερους από 120.000 θανάτους αθηναϊκών περιστεριών ετησίως.