"Εδώ είναι του Ρασούλη!" ή αλλιώς τι μαθαίνει ένα παιδί, που μετά τον θάνατο του γονιού του


Της Ναταλί Ρασούλη

Ακούστε λοιπόν τι μαθαίνει ένα παιδί, που μετά τον θάνατο του γονιού του που έχει τύχει να έχει αφήσει πίσω του ένα πνευματικό έργο και το οποίο καλείται αυτό το παιδί να το υπερασπιστεί και ειδικά όταν αυτός ο δημιουργός είναι ο Μανώλης Ρασούλης που υπερασπίστηκε με όλο του το είναι όσο λίγοι τους δημιουργούς και τον άνθρωπο: 

Μαθαίνει ότι θα ξεπεταχτούν από παντού "συνάδελφοί" του που θα χύνουν δάκρυα για τον χαμό του ενώ όταν βρισκόταν εν ζωή του έκαναν τον βίο αβίωτο.

Ότι θα ξεσκιστούν οι εφημερίδες τάχα για να τον τιμήσουν να ξεπουλάνε το έργο του χωρίς να ζητήσουν την παραμικρή άδεια την οποία είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να ζητήσουν.

Συνάδελφοί του, και ειδικά τραγουδιστές, που τον κυνηγούσαν για ένα τραγούδι και τους βοήθησε όταν ήταν ακόμα άσημοι, τώρα, φτασμένοι πια, δεν θα δέχονται να τραγουδήσουν σε αφιερώματα για εκείνον, ούτε καν θα τον αναφέρουν στο βιογραφικό τους. 

Συνάδελφοί του, και ειδικά τραγουδιστές (πάλι) που έκαναν μεγάλες επιτυχίες με στίχους του θα συμπεριφέρονται σαν να ανήκουν τα τραγούδια αυτά ΜΟΝΟ στους ίδιους και θα τα χρησιμοποιούν σαν να είναι αποκλειστικά δικά τους. 

Θα παίρνουν τους δίσκους που έκαναν με τους δικούς του στίχους και θα τους δίνουν σε εφημερίδες χωρίς να ειδοποιούν κανένα και να δίνουν αναφορά σε κανένα.

Συνάδελφοί του, θα κάνουν αφιερώματα σε εκείνον με ειδική υποσημείωση στα αφιερώματα ότι μόνο εκείνοι γνώριζαν καλά ποιος ήταν ο Ρασούλης και τι πραγματικά ήθελε.

Θα ξεπετάγονται από παντού διάφοροι διεκδικητές της ζωής του με έναν και μόνο εχθρό. Το παιδί του και τους πραγματικούς του φίλους.

Αυτό που μαθαίνει ένα παιδί μετά από ένα τέτοιο θάνατο, είναι να μην μπορεί ποτέ να πενθήσει τον γονιό του, αλλά να πρέπει να πολεμάει ατελείωτα αυτούς που ωφελούνται ιδιοτελώς από το δικό του έργο.

Και ακόμα, δεν έχω αναφέρει τίποτα.

Θα γίνει όμως και αυτό.

Άκου τώρα σύμπτωση: Με ρωτάνε πρόσφατα: 

- "Α μπράβο, θα είστε στην Κρήτη για συναυλία με το "Εδώ είναι του Ρασούλη!". Μένω κάγκελο, γιατί δεν έχει κανονιστεί κάτι τέτοιο. (τώρα, γιατί δεν έχει κανονιστεί, αυτό είναι άλλο θέμα).
Λέω: - "Όχι, δεν έχουμε κανονίσει κάποια συναυλία. 

- "Μα πώς;", μου λένε. Αφού η παράσταση "Εδώ είναι του Ρασούλη θα είναι στο φεστιβάλ των Αγρών στο Ηράκλειο. 

Αμάν, σκέφτομαι. Πάλι θα κυνηγάω διάφορους τύπους που χρησιμοποιούν τίτλους και ονόματα χωρίς να ζητούν ούτε άδειες, ούτε τίποτα.

Ερχόμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους που κανόνισαν το δικό τους "Εδώ είναι του Ρασούλη" με το αίτημα να μην χρησιμοποιήσουν τον συγκεκριμένο τίτλο για την δική τους συναυλία γιατί παραπέμπει στο δικό μας ο σχήμα και ο κόσμος βέβαια παραπλανάται. 

Δεν απαγόρευσα την συναυλία τους, αν και νομιμοποιούμαι να το κάνω. Προχθές βλέπω ένα άρθρο ότι στην Κρήτη, σταμάτησε η αστυνομία
με εντολή ΑΕΠΙ κάποια συναυλία και συνέλαβε τον διοργανωτή γιατί δεν ζητήθηκε η άδεια για να παιχτεί ένα συγκεκριμένο τραγούδι. Ο διοργανωτής της συναυλίας, είναι ο ίδιος που κανόνισε και το "Εδώ είναι του Ρασούλη" χωρίς να ζητήσει άδεια χρησιμοποίησης του τίτλου!

Μαθαίνω από την μια ότι είναι ένας καλός άνθρωπος που διοργανώνει τις συναυλίες πολύ φτηνά και από την άλλη ότι συνελήφθη γιατί δεν έχει πληρώσει και αρνείται να πληρώσει πνευματικά δικαιώματα όπως είναι υποχρεωμένοι όλοι όσοι διοργανώνουν συναυλίες. 

Και όντως είναι έτσι. 

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι η ΑΕΠΙ δεν συλλαμβάνει όποιον δεν αποδίδει πνευματικά δικαιώματα στους δημιουργούς. Δεν έχει τέτοια δικαιοδοσία ούτως ή άλλως. Αν, δε, γινόταν σύλληψη κάθε φορά που ένας επιχειρηματίας δεν αποδίδει πνευματικά δικαιώματα από την εκμετάλλευση του τραγουδιού, θα είχαν τιγκάρει τα αστυνομικά τμήματα.

Όμως η ΑΕΠΙ είναι υποχρεωμένη κατ' εντολή των δημιουργών να εισπράττει τα πνευματικά δικαιώματα που τους ανήκουν νόμιμα και να κινεί τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες όταν αυτό δεν γίνεται. 

Τώρα, μάλλον σε αυτό το σημείο χρειάζεται να ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ ότι τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών καλύπτονται νομικά και αυτό σημαίνει ότι ένας δημιουργός έχει το δικαίωμα να κινεί τις νόμιμες διαδικασίες όταν κάποιοι άλλοι εκμεταλλεύονται το δικό ΤΟΥ έργο για δικό ΤΟΥΣ οικονομικό όφελος.

Αυτά τα ολίγα, ΞΑΝΑ, περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Και σε όποιους δεν αρέσουν τα πνευματικά δικαιώματα, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να ανοίξει ένα λεξικό και να διαβάσει τι σημαίνουν αυτές οι δύο λέξεις.

twitlonger
twitlonger