Η σύλληψη του Λάκη Λαζόπουλου για προσβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη


31 Ιουλίου 1987. Ο ηθοποιός Λάκης Λαζόπουλος συλλαμβάνεται, παρουσία εισαγγελέα, στα καμαρίνια του θεάτρου «Αθήναιον» και οδηγείται στην Ασφάλεια, όπου κρατείται όλη τη νύχτα.

Στις δύο τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας, συλλαμβάνεται και η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου, όταν πήγε με συναδέλφους της στην Ασφάλεια, για να διαμαρτυρηθεί.

Είχε προηγηθεί η βραδινή επιθεώρηση υπό τον τίτλο: «Τι είδε ο Γιαπωνέζος», στην οποία σατιριζόταν η πολιτική κατάσταση της χώρας και η κόντρα που είχε ξεσπάσει μεταξύ του Ανδρέα Παπανδρέου και του τότε προέδρου της Δημοκρατίας, Χρήστου Σαρτζετάκη.

Η κατηγορία ήταν προσβολή του Προέδρου και η αιτία ήταν ένα καυστικό κείμενο, που ερμήνευε ο Λάκης Λαζόπουλος.

Στο κείμενο έλεγε τα εξής:...

«Να κάνεις δεξίωση και αυτό να λέγεται θεσμός της Δημοκρατίας και μετά εμείς πρέπει να το σεβαστούμε; Να μην γελάμε;

Είναι δυνατόν να βλέπεις αυτές τις μουράκλες και να μην γελάς;

Ποιος θεσμός θα σε κρατήσει; Δε σε κρατάει τίποτα!»,
έλεγε ο ηθοποιός στην επιθεώρηση και συνέχιζε:

«Κάθε βράδυ στις 3 του τηλεφωνεί (του Σαρτζετάκη) ο Ανδρέας Παπανδρέου και αφού του λέει τη φράση είσαι μαλ…ας, του το κλείνει».

Η είδηση της σύλληψης, προκάλεσε την αντίδραση του καλλιτεχνικού κόσμου.

Μάρτυς υπερασπίσεως Αλίκη Βουγιουκλάκη...

Στο δικαστήριο παρουσιάζεται ως μάρτυρας υπεράσπισης η Αλίκη Βουγιουκλάκη:

«Και παλιά σατιριζόταν ο κ. Τσάτσος, ή ο κ. Καραμανλής, αλλά ποτέ δεν συνελήφθη κανένας. Ο τωρινός πρόεδρος είναι ειδική περίπτωση και δεν έχει χιούμορ».

Η κατάθεσή της σχολιάστηκε, καθώς παλιότερα την είχε σατιρίσει ο Λάκης Λαζόπουλος, αλλά η Βουγιουκλάκη είχε ένα μοναδικό τρόπο να τους κάνει όλους φίλους της.

Η δημοσιογράφος Μαρία Ρεζάν, στην κατάθεσή της, είπε: «Γέλασα με το νούμερο, αλλά και καθημερινά γελάω, όταν βλέπω τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εσείς κύριε Πρόεδρε του δικαστηρίου, μπορείτε να ορκιστείτε ότι δεν γελάτε;» είπε η δημοσιογράφος και προκάλεσε αμηχανία στον δικαστή.

Όταν ο Λάκης Λαζόπουλος κλήθηκε να καταθέσει και αυτός, εξήγησε στην έδρα το σκεπτικό για την ατάκα «είσαι μαλ..ας», που υποτίθεται ότι έλεγε από τηλεφώνου ο Παπανδρέου στον Σαρτζετάκη....

«Εγώ δεν εννοώ τίποτα. Ο κόσμος εννοεί. Άλλωστε, η κόντρα μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Δημοκρατίας εμφανίζεται καθημερινά στον Τύπο. Μπορεί και να μην είναι αλήθεια. Η επιθεώρηση δεν λέει πάντα την αλήθεια. Μήπως όμως η τηλεόραση λέει πάντα την αλήθεια; Γιατί αυτούς δεν τους συλλαμβάνουν;».

Οι δύο ηθοποιοί αθωώθηκαν, αλλά ακολούθησε σειρά άρθρων για κρούσμα λογοκρισίας. Ο συνθέτης Μάνος Χαζιδάκις πήρε θέση, λέγοντας:

«Πρόκειται για την πιο αισχρή, ανελεύθερη πράξη της κυβερνήσεως, που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό. Φοβάμαι πως ο αυριανισμός γίνεται καθεστώς. Αγανάκτησα!»....

[mixanitouxronou.gr]