Αμφίπολη: Πώς είναι η δομή του ταφικού μνημείου


Mια πρώτη προσπάθεια αποτύπωσης της δομής του τύμβου.

Στηριζόμενοι λοιπόν στις σκιές και τα σχεδιαγράμματα των απεικονίσεων που βγήκαν στην δημοσιότητα των κυρίων Πολυμενάκου και Παπαθεοδώρου παραθέτουμε την παρακάτω μελέτη:

Ακολουθεί μια κάτοψη του Τύμβου


Και η φωτογραφία από την μελέτη Πολυμενάκου (Α2) :


Η φωτογραφία που κυκλοφόρησε ως κομμάτι της μελέτης Παππαθεοδώρου (Α3) :


Κατόπιν τοποθετήσαμε την Α2 πάνω στην Α1 και βγήκε η Α4 :Κατόπιν τοποθετήσαμε πάνω στην Α4 την Α3 και προέκυψε η Α5:Εδώ παρατηρήσαμε κάτι κοινό. Ότι οι περιοχές από την μελέτη Πολυμενάκου Η5 και Η2 συμπίπτουν με τα δύο φωτεινά τετράγωνα που διακρίνονται μέσα στην μεγάλη σκιά που υποτίθεται ότι οριοθετεί στο περίπου την περιοχή των ενδεχόμενων κτισμάτων ,στην «μελέτη Παππαθεοδώρου».

Στο σχεδιαστικό μας πρόγραμμα βάλαμε όλες τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι σήμερα από διαστάσεις. Αρχικά σχεδιάσαμε λοιπόν τον τύμβο και το υπάρχον εύρημα της ανασκαφής.

Στο σχέδιό μας προσθέσαμε από πάνω την Α5.

Σχεδιάζοντας γεωμετρικά τα ακαθόριστα σχήματα και ενώνοντάς τα με αρχικό μου σχέδιο, προέκυψαν τα παρακάτω κατά σειρα :

Α6-Α7-Α8-Α9


και τα τρισδιάστατα Α10-Α11
Εννοείται ότι η κορυφή είναι ο Βορράς.

Τι παρατηρήσαμε σχεδιάζοντας:

1) Το ισοσκελές τρίγωνο που σχηματίζεται στην κορυφή του σχεδίου από τα Η1-Η2-Η5

2) Γενικά ο σχεδιασμός δίνει την αίσθηση ότι έχει επηρεαστεί από την μεγάλη πυραμίδα στην Γκίζα.3) Κατά την σχεδίαση προέκυπτε αβίαστα το «μέτρο» του Δεινοκράτη σε διάφορες κλίμακες!

4) Ο χώρος L2, που σημειώνεται με ερωτηματικό (?) που χαρακτηρίστηκε από το άρθρο του κ.Πολυμενάκου ως "μια εικόνα ενός ιδιαίτερα διαταραγμένου υλικού" παρουσιάζει ενδιαφέρον και πολύ πιθανόν να αποτελεί μέρος του ευρύτερου συγκροτήματος με το οποίο και να συνδέεται.


Επισημαίνουμε ότι η παραπάνω σχεδιαστική απόπειρα απεικόνισης του τάφου δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει σε καμία περίπτωση την ανασκαφή.

virgidesign.com via empedotimos