Αμφίπολη: Νέες φωτογραφίες από τον αρχαίο τάφο! Ολόσωμες οι Καρυάτιδες


Οι ανασκαφικές δραστηριότητες στο λόφο Καστά, όπου έχει ανακαλυφθεί ο αρχαίος τάφος που απασχολεί καθημερινά την κοινή γνώμη, με το ενδιαφέρον να έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, με τους αρχαιολόγους να βρίσκονται μία ανάσα από την αποκάλυψη του αρχαίου μυστικού!

Την ίδια ώρα, νέες φωτογραφίες από το εσωτερικό του επιβλητικού, αχανούς αρχαίου τύμβου της Αμφίπολης έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού, δίνοντας νέα στοιχεία για την εξέλιξη των ανασκαφών.

Στις φωτογραφίες φαίνονται οι εκπληκτικές Καρυάτιδες, που αποκαλύφθηκαν πλήρως και επιβεβαιώθηκαν οι εικασίες πως είναι ολόσωμες.

Οι νέες αποκαλύψεις του υπουργείου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, "αφαιρέθηκε ο πρώτος δόμος του τοίχου σφράγισης μπροστά από τις καρυάτιδες και αποκαλύφθηκε η συνέχεια των χειριδωτών χιτώνων των δύο γλυπτών.

Οι Καρυάτιδες... αποκαλύπτονται! Φωτό - ΥΠΠΟΑ

Οι χιτώνες φέρουν εξαιρετικής τέχνης πτυχώσεις.

Εκπληκτικές λεπτομέρειες στους χιτώνες - Φωτό - ΥΠΠΟΑ

Φωτό - ΥΠΠΟΑ

Οι καρυάτιδες, από την εξωτερική πλευρά, φαίνεται ότι ανασηκώνουν ελαφρά τον χιτώνα τους, με το αντίστοιχο χέρι τους.

Ο ανασηκωμένος χιτώνας - Φωτό - ΥΠΠΟΑ

Τμήματα του προσώπου και της πόλου της ανατολικής καρυάτιδας, εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή και αποδόθηκαν στο γλυπτό.

Τμήματα του προσώπου της Καρυάτιδας - Φωτό - ΥΠΠΟΑ

Τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας διαπίστωσαν ότι οι εσωτερικοί βραχίονες των καρυάτιδων δεν στήριζαν το επιστύλιο, καθώς δεν παρατηρούνται σύνδεσμοι μολυβδοχόησης, ούτε επεξεργασία της κάτω επιφάνειας του επιστυλίου, ώστε να δικαιολογείται η άποψη της στήριξης.

Προχώρησαν οι εργασίες απομάκρυνσης των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, μπροστά και πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις καρυάτιδες.

Μέχρι την στάθμη της μαρμάρινης οροφής, οι δύο πλευρικοί τοίχοι του καλύπτονται από μαρμάρινους ορθοστάτες, οι οποίοι μιμούνται τον περίβολο.

[newsit.gr]