Οποιος βιάζεται... καταρρέει


Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Πάνω από το θόλο του τρίτου και σημαντικότερου θαλάμου του τάφου της Αμφίπολης υπάρχει όγκος χωμάτων 2 μέτρων στη μια πλευρά και επίχωση ύψους 12-13 μέτρων στην άλλη. Ως εκ τούτου, είναι φυσικό να υπάρχει πρόβλημα στατικότητας σε ολόκληρο το ταφικό μνημείο. Κι αυτό συνέβη λόγω της βιασύνης να αποκαλυφθεί «εδώ και τώρα» ο μακεδονικός τάφος, με αποτέλεσμα να «ξυριστεί» με μηχανικά μέσα και μπουλντόζες, όπως γράφαμε και στις 27 Αυγούστου, ο λόφος Καστά.

Η αρχαιολογική πρακτική, που προϋποθέτει τσαπάκι, φτυάρι και σκουπάκι, λησμονήθηκε κι έτσι ο πρώην λόφος μετατράπηκε ξαφνικά σε νταμάρι. Τα αποτελέσματα αυτής της βιασύνης καλούνται τώρα να διαχειριστούν οι μηχανικοί της ανασκαφικής ομάδας, οι οποίοι έχουν χάσει τον ύπνο τους λόγω της τεράστιας δημοσιότητας που έχει λάβει η ανασκαφή.

Η λύση για να μην κινδυνεύσει με κατάρρευση ο τάφος είναι η απομάκρυνση του μεγάλου όγκου των χωμάτων (12-13 μ.) που έχουν συσσωρευθεί από τις προηγούμενες ανασκαφές (Δ. Λαζαρίδη και Χάιδως Κουκούλη), όπως λέγεται τώρα. Κανείς δεν κρύβει, πλέον, ότι η κατάσταση είναι σοβαρή. Χθες αποφασίστηκε από την ανασκαφική ομάδα, που έχει οπτική επαφή με τα ετοιμόρροπα σημεία του θόλου, να συνταχθεί ειδική μελέτη υποστύλωσης του μνημείου, κάτι που δεν χρειάστηκε να γίνει ώς τώρα για τους υπόλοιπους χώρους. Πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ετοιμορροπίας, στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το ταφικό οικοδόμημα.

Εχουμε ξαναπεί ότι η καμάρα έχει κατασκευαστεί από πωρόλιθους, ένα υλικό εξαιρετικά εύθρυπτο το οποίο ουδείς γνωρίζει πώς θα συμπεριφερθεί π.χ. σε ένα σεισμό. Πολύ περισσσότερο που πέρασαν μπουλντόζες πάνω από αυτό το σημείο στην αρχή της επέμβασης, υπό την πίεση να αποκαλυφθεί άμεσα η ταυτότητα του νεκρού. Από σήμερα, όπως πληροφορούμεθα, αρχίζουν οι αποχωματώσεις πάνω από την καμάρα, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν πια παρά μόνο με μηχανικά μέσα και μπουλντόζες. Η μέθοδος αυτή είναι πια μονόδρομος. Αλλωστε, η νεκρική πυρά με τα τυχόν απομεινάρια της, που θα έδινε στοιχεία για τον νεκρό, αν υπήρχε πάνω από τον τάφο, όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή, έχει πια καταστραφεί.


Εμείς το είχαμε γράψει...

[enet.gr]