Ποιος ήταν ο Δεινοκράτης, ο διάσημος αρχιτέκτονας της αρχαιότητας;


Ο Δεινοκράτης ο Ρόδιος ήταν αρχαίος Έλληνας αρχιτέκτονας και τεχνικός σύμβουλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που έζησε και μεγαλούργησε κατά τον 4ο αιώνα προ Χριστού. Η στενή σχέση του με τον Μέγα Αλέξανδρο λύνει εξαρχής την απορία για το πώς μπορεί να σχετίζεται ο Δεινοκράτης με την Αμφίπολη, καθώς το επικρατέστερο σενάριο μέχρι στιγμής για το πρόσωπο (ή τα πρόσωπα) που είναι θαμμένο στο μεγαλοπρεπές μνημείο φαίνεται να είναι ότι πρόκειται για κάποιο συγγενικό πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μεταξύ των έργων για τα οποία είναι γνωστός ο Δεινοκράτης είναι ο σχεδιασμός της πόλης της Αλεξάνδρειας, καθώς ήταν ο υπεύθυνος της μελέτης για την κατασκευή της πόλης, κατόπιν εντολής του μεγάλου στρατηλάτη. Μάλιστα, ο Δεινοκράτης είχε αρχικά προτείνει να κατασκευαστεί η πόλη με το όνομα του Αλέξανδρου στο όρος Άθως, μια πρόταση όμως που απέρριψε ο Αλέξανδρος, διότι η περιοχή δεν ήταν γόνιμη και δεν εξασφάλιζε ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους.


Επιπλέον, ο Δεινοκράτης ήταν αυτός που σχεδίασε το νεκρικό μνημείο για τον στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ηφαιστίωνα, που πέθανε το 324 π.Χ. στη Βαβυλώνα. Ήταν χτισμένο από πέτρα και έμοιαζε με βαβυλωνιακό ναό, είχε 6 ορόφους και ήταν επιχρυσωμένο.
Τέλος, ο Δεινοκράτης ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες που ανέλαβαν την ανακατασκευή του ναού της Αρτέμιδος, ο οποίος είχε καταστραφεί από τον Ηρόστρατο το 356 π.Χ..

amfipolinews