Τα καλλιστεία που ο Μητσοτάκης γνώρισε τη Μαρίκα, τέσσερις μέρες μετά την εκτέλεση του Μπελογιάννη


Τι σχέση έχει η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη με τα καλλιστεία; Καμία. Αυτό σκέφτηκαν πολιτικοί και κοσμικοί το 1952 και γι’ αυτό, τέσσερις μέρες μετά την εκτέλεσή του Μπελογιάννη, πήγαν με τα σμόκιν και τις τουαλέτες τους στα πρώτα μεταπολεμικά καλλιστεία, που έγιναν στην Πλατεία Συντάγματος.

Εκεί, ο νεαρός βουλευτής Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γνώρισε την όμορφη Αθηναία Μαρίκα Γιαννούκου, κόρη εύπορης οικογένειας. Ο Μητσοτάκης είχε κάθε λόγο να βρίσκεται στη πασαρέλα του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια. Διαγωνιζομένη ήταν η ξαδέλφη του, Νταίζη Μαυράκη, που κέρδισε πανηγυρικά τον διαγωνισμό, με το ψευδώνυμο Ακρωτήρι....

Ο διαγωνισμός είχε τεράστια αίγλη. Παρουσιαστές ήταν η Μέλινα Μερκούρη και ο Μίμης Φωτόπουλος. Παρόντες, ο Παπάγος, ο Σοφοκλής Βενιζέλος και άλλοι πολιτικοί. Το τραγούδι για την περίσταση έγραψε ο Μίμης Τραϊφόρος. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν η Μαρίκα Κοτοπούλη. 


Μη σας κάνει εντύπωση το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης. Εκείνη την εποχή οι αφορμές για κοσμικές βραδιές ήταν ελάχιστες και τα καλλιστεία ήταν ένας καινούριος και άφθαρτος θεσμός, που είχαν όλα τα δυτικά κράτη, στα οποία θέλαμε να μοιάσουμε.

Άλλωστε τι να έκαναν οι άνθρωποι; Να τα έβαφαν μαύρα, επειδή πριν τέσσερις μέρες είχε εκτελεστεί, σχεδόν συνωμοτικά, μετά από στημένη δίκη και χωρίς αδιάσειστα στοιχεία, ο Νίκος Μπελογιάννης, μαζί με τους συντρόφους του, που κρίθηκαν ένοχοι για κατασκοπεία;

ΥΓ: Τελικά ο Κωνσταντίνος παντρεύτηκε τη Μαρίκα και έζησαν αυτοί καλά, καλύτερα, κάλλιστα....

[mixanitouxronou.gr]