Αμφίπολη: Ενισχύεται η θεωρία ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί


Σύμφωνα με τον Υπουργό Πολιτισμού, όλα τα στοιχεία θα μας οδηγήσουν σύντομα στην αλήθεια!

«Το μνημείο θα “μιλήσει” αυθεντικά σε λίγο καιρό», είπε ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, μιλώντας το πρωί της Τρίτης για τον τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Τασούλας είπε ότι «σύντομα θα έχουμε νέα», τονίζοντας ότι η Αμφίπολη είναι κάτι το οποίο δεν «τρέχει», αλλά εντυπωσιάζει για τις πρωτοφανείς διαστάσεις του.

Σύμφωνα με τον Yπουργό, δεν υπάρχει κάποιο μυστικό που κρύβεται πίσω από το Μνημείο, για αυτό και όπως εξήγησε, το Υπουργείο Πολιτισμού ενημερώνει καθημερινά τους πολίτες για την πορεία των ανασκαφών, ώστε να μην υπάρχει -όπως είπε- ένας «μπαράζ γραφικών τίτλων».

Αναφερόμενος στις εργασίες ανασκαφών στο μνημείο, ο Υπουργός είπε ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται επιμελημένη εργασία για την στερέωση της εσωτερικής καμάρας, μια απαραίτητη -όπως τόνισε- δουλειά, «επειδή η αρχαιολογία έχει τους δικούς της κανόνες και ακολουθούνται πλήρως στην Αμφίπολη».

Όσον αφορά στο αν ο τάφος έχει συληθεί, ο κ. Τασούλας ανέφερε πως η χαλαρή επιχωμάτωση στο εσωτερικό του προθαλάμου έγινε για προστασία των ευρημάτων και πως όλα τα στοιχεία θα μας οδηγήσουν σύντομα στην αλήθεια, αν και -όπως σημείωσε- «θα μιλήσει αυθεντικά σε λίγο καιρό το ίδιο το μνημείο».

Ο Υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε την άποψη πως η επιχωμάτωση στον προθάλαμο του ταφικού μνημείου «ενισχύει την εκδοχή» πως ο τύμβος δεν έχει συληθεί.

«Αυτή η ψηλή επιχωμάτωση, στο εσωτερικό του προθαλάμου, μέχρι την κορυφή, έγινε για την προστασία του τάφου», υποστήριξε ο κ. Τασούλας.

«Ας το απολαύσουμε, όπως κάνει ο ελληνικός λαός ο οποίος γοητεύεται από το ξεδίπλωμα της ανασκαφής. Σύντομα θα έχουμε νέα», είπε, προσθέτοντας ότι οι ανακαλύψεις στην Αμφίπολη είναι καλά νέα που «δικαιούται ο ελληνικός λαός».

[protothema.gr]