Μενδώνη: Υπάρχει τέταρτο θύρωμα στον τάφο της Αμφίπολης


Εντοπίστηκε άνοιγμα 96 εκατοστών, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού. Σε εξέλιξη ανασκαφή και αποχωμάτωση σε πρώτο και δεύτερο θάλαμο. Για εξαιρετική σημασία μνημείο μιλά η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Την ύπαρξη τέταρτου μαρμάρινου θυρώματος έδειξε η γεωλογική έρευνα στον τρίτο θάλαμο του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης, σύμφωνα με δηλώσεις της γγ του ΥΠΠΟΑ Λίνας Μενδώνη στον Βήμα 99,5.

«Μία γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, μας έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα. Ότι οδηγεί κάπου, οδηγεί. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα» ανέφερε, σημειώνοντας ότι το μοναδικό, μέχρι στιγμής, γνωστό στοιχείο είναι ότι πρόκειται για άνοιγμα 96 εκατοστών.

Αναφερόμενη στις εργασίες που εκτελούνται, η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη η ανασκαφή και αποχωμάτωση στον πρώτο και δεύτερο θάλαμο του τάφου, ούτως ώστε να προετοιμαστεί η είσοδος του συνεργείου και των επιστημόνων στον τρίτο θάλαμο.

Για το θέμα της χρονολόγησης του μνημείου, η κ. Μενδώνη επισήμανε ότι όσο είναι σε εξέλιξη η ανασκαφή «ο πρώτος λόγος είναι των ανασκαφέων, οι οποίοι θεωρούν ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.».

«Το ίδιο το μνημείο είναι από μόνο του ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο. Παρουσιάζει εντελώς πρωτότυπα χαρακτηριστικά, έχει μία ιδιάζουσα σύνθεση, επομένως από μόνο του είναι πολύ σημαντικό. Θα τολμούσα να πω ότι τα χαρακτηριστικά του είναι σχεδόν μοναδικά» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο μνημείο «θα απασχολήσει πολύ κόσμο και για πολλά χρόνια».

Κεφαλογιάννη: Εξαιρετικά σημαντικό μνημείο

Για ευρήματα που ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, έκανε λόγο η Όλγα Κεφαλογιάννη, αναφερόμενη στην ανασκαφή της Αμφίπολης. 

«Προφανώς μιλάμε για ένα πάρα πολύ σημαντικό εύρημα και αναμένουμε και στη συνέχεια να δούμε το μυστικό της Αμφίπολης», τόνισε η υπουργός Τουρισμού, μιλώντας στο Star και πρόσθεσε: «Αυτό που έχει σημασία για μας είναι πώς θα κάνουμε σωστή αξιοποίηση τέτοιων πολύ σημαντικών μνημείων για να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στον πολιτιστικό τουρισμό.

Από πλευράς του υπουργείου Τουρισμού βλέπουμε την αναπτυξιακή διάσταση που μπορεί να έχει ο πολιτισμός. Προφανώς, έχουμε μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, αλλά δεν την έχουμε αξιοποιήσει όσο και όπως έπρεπε. Εμείς έχουμε παρά πολλές προτάσεις προς το υπούργειο Πολιτισμού. Δυστυχώς, δεν εισακουόμαστε πάντα».

Η υπούργος ανέφερε ότι «είναι σημαντικό να γίνονται οι έρευνες και οι αρχαιολόγοι να κάνουν τη δουλειά τους».

«Από εκεί και πέρα, όμως», συνέχισε, «επειδή όλα αυτά τα ευρήματα δεν είναι ελληνική κληρονομιά, είναι παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, είναι υποχρέωση μας να τα αναδεικνύουμε, να τα προβάλλουμε με τέτοιο τρόπο που να προσελκύουμε το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών, δίνοντας τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να έχουν πολλαπλάσια οφέλη από την αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής τους».