Πόσο βαθιά είναι θαμμένος ο "Μέγας Αλέξανδρος"; Σύγχιση από τις δηλώσεις Τασούλα!


Το έργο των αρχαιολόγων δυσκολεύει μέρα με την ημέρα στην Αμφίπολη, αφού βρίσκονται συνεχώς μπροστά σε νέες εκπλήξεις και ως φαίνεται εκείνοι που δημιούργησαν αυτόν τον τάφο φρόντισαν να δυσκολέψουν πολύ όσους θα προσπαθούσαν να δουν τι κρύβεται μέσα σε αυτόν.

Όπως αποκάλυψε σήμερα η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στον Παραπολιτικά 90,1 και τον Νίκο Ευαγγελάτο, όντως ο τάφος της Αμφίπολης δείχνει και πάλι τα δόντια του στους ανασκαφείς.
Όταν έφτασαν στον τέταρτο τοίχο δεν συνάντησαν αυτό που περίμεναν. Ο γρίφος δυσκόλεψε αφού η τέταρτη πύλη που ανακάλυψαν είναι μια πόρτα σε μέγεθος διαμερίσματος! Δεν είναι στο κέντρο αλλά είναι πιο αριστερά απ' ότι οι υπόλοιπες και είναι η μισή σε μέγεθος από τις προηγούμενες!

Το σημείο του 4ου τοίχου όπου εντοπίστηκε η "περίεργη" πύλη

Ίσως, όμως τα νεα στοιχεία να μην δυσκολεύουν όλα την ζωή των αρχαιολόγων. Στον θάλαμο που βρίσκονται τώρα, η επιχωμάτωση δεν είναι τόσο ογκώδης όσο στους προηγούμενους. Εχει βάθος περίπου 3 μέτρα σε αντίθεση με τους προηγούμενους.Τα λίγα λόγια πάντως που είπε η κα Μενδώνη έδωσαν μια εικόνα για την πορεία της ανασκαφής. Είπε κατ' αρχήν, ότι “Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε με τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι υπάρχει ένα μαρμάρινο θύρωμα". Και συνέχισε: “Πρέπει να προηγηθεί η αποχωμάτωση του τρίτου θαλάμου για να πούμε περισσότερα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι κατεβαίνει προς τα κάτω. Αυτό φαίνεται”.


Αυτή η τελευταία φράση της κας Μενδώνη λέει πολλά. Δείχνει ότι ο τάφος μπορεί να οδηγεί τους αρχαιολόγους σε μια στοά με μια κλίμακα προς τα κάτω και στη συνέχεια να υπάρχει ο νεκρικός θάλαμος;

“Δεν το γνωρίζουμε. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι φαίνεται πως πάει προς τα κάτω. Φαίνεται ότι είναι σε χαμηλότερο επίπεδο”, είπε η κ. Μενδώνη.

Πρόσθεσε ότι: “οτιδήποτε άλλο σας πω είναι σκέψεις και σενάρια που γίνονται από το ανασκαφικό επιτελείο. Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει.”
Σημασία έχει επίσης να τονίσουμε ότι ενώ τα όσα είπε η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού ήταν λίγα και περιεκτικά, δεν ακολούθησε την ίδια οδό και ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού.

Μιλώντας το πρωί στο Mega, ο κ. Τασούλας, ήταν κατηγορηματικός ως προς το ενδεχόμενο να πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, λέγοντας πως «είναι αδύνατο να βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος μέσα στον τύμβο της Αμφίπολης. Η διαίσθηση που έχω” συμπλήρωσε ο υπουργός “είναι ότι αυτό είναι αδύνατον και το λέω όχι γιατί θέλω να εκπλαγώ ευχάριστα, αλλά γιατί αν υπήρχε μια τέτοια υπόνοια ή πληροφορία για τον Αλέξανδρο δεν θα μας είχε διαφύγει. Ο ένοικος του μνημείου πάντως είναι αντίστοιχος του μεγαλείου του μνημείου”.

Μάλιστα όπως είπε πέρα απ' τον “ένοικο” του τάφου θα πρέπει να μας απασχολεί το ίδιο το μνημείο, το μυστικό είναι ο ίδιος ο τάφος.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Τασούλας μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και όπως συνηθίζουν οι πολιτικοί παγκοσμίως μας έβγαλε τρελούς: «Δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία για το πού είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος, αυτό είπα κι όχι ότι ο τάφος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο».