Ο Σαμαράς επέλεξε την Παναγιωταρέα για τις ανασκαφές της Αμφίπολης
Του Γιώργου Ροδάκογλου

Προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να παρακολουθεί τις αρχαιολογικές ανασκαφές στο λόφο Καστά αποτελεί η 'Αννα Παναγιωταρέα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Thousandnews.gr η οδηγία που δόθηκε από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρη: «Περιοριζόμαστε στην έκδοση ανακοινώσεων».

Ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε την κυρία Παναγιωταρέα από τα πρώτα βήματα ακόμη της ανασκαφής, προκειμένου να παρέχει τις υπηρεσίες της αφιλοκερδώς στο αρχαιολογικό επιτελείο της Κατερίνας Περιστέρη, με αρμοδιότητα την έκδοση δελτίων τύπου.

Η επιλογή αυτή έγινε με γνώμονα την έμφαση που ήθελε να προσδώσει ο πρωθυπουργός δεδομένης της ιδιότητας της κυρίας Παναγιωταρέας ως καθηγήτριας του τμήματος Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κάτι που επικοινωνιακά βοηθούσε στη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός επιθυμούσε ασφαλή χειρισμό του συγκεκριμένου θέματος, πράγμα που ενισχύεται επίσης με την μεθοδολογία κινηματογράφησης που χρησιμοποίησε κατά την επίσκεψη του, στις ανασκαφές της Αμφίπολης όπου αυτή έγινε από συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης και στην συνέχεια διανεμήθηκε το τηλεοπτικό υλικό.

Η επιλογή της κυρίας Παναγιωταρέας προέκυψε και λόγω των καλών σχέσεων που έχει αναπτύξει με τον χώρο των αρχαιολόγων αφού και στο παρελθόν ως εθελόντρια συμμετείχε στην προβολή πολλών δράσεων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η επιθυμία βέβαια του πρωθυπουργού έφερε την κυρία Παναγιωταρέα σε πολύ δύσκολη θέση κάτι όμως που το γνώριζε η ίδια από την πρώτη στιγμή. Είχε να σταθμίσει δυο πράγματα. Το ένα η επιθυμία του πρωθυπουργού και το άλλο οι συνάδελφοι της.

'Ετσι η παρουσία της στο χώρο των ανασκαφών στον ένα μήνα εξέλιξης των εργασιών, πυροδότησε σχόλια, αφού τόσο η ίδια, όσο η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη αλλά και η Γ.Γ του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν προέβησαν σε καμία δήλωση προς τους δημοσιογράφους και μάλιστα εξακολουθούν να κρατούν το στόμα τους ερμητικά κλειστό.

Η 'Αννα Παναγιωταρέα επισκέπτεται το λόφο Καστά σχεδόν τρεις φορές την εβδομάδα και όταν η πορεία των εργασιών το απαιτεί, περισσότερο, ενώ οι μετακινήσεις της γίνονται με προσωπικά της έξοδα κάτι που η ίδια επέλεξε.


Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του Τhousandnews.gr το επιτελείο της Γ.Γ του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη προετοιμάζει από τώρα οπτικό ενημερωτικό υλικό για τα ΜΜΕ σχετικά με την πορεία των έργων του Υπουργείου Πολιτισμού κάτι που θα περιλαμβάνει μέσα και τις αρχαιολογικές ανασκαφές στο λόφο Καστά.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Παναγιωταρέα κατά την επίσκεψη της στον Αρχαιολογικό μουσείο Πέλλας παρουσία της κυρίας Μενδώνη αρνήθηκε να απαντήσει επί των θεμάτων που αφορούν τις ανασκαφές της Αφίπολης.

Σε ότι αφορά τώρα, την επιλογή του πρωθυπουργού στη συνεργασία του με μια έμπειρη δημοσιογράφο, αυτό δείχνει ξεκάθαρα το προσωπικό του ενδιαφέρον σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την χώρα.