Ο ήλιος της Βεργίνας μέσα στον τάφο της Αμφίπολης!


Ένα από τα ευρήματα στον Τάφο της Αμφίπολης ήταν και οι οκτάφυλλοι ρόδακεςστο επιστήλιο του πρώτου διαφραγματικού τοίχου.

Ας το δούμε πιο προσεκτικά σε μεγένθυση :


Παρατηρούμε ότι οι ρόδακες είναι δύο και μάλιστα και οι δύο οκτάφυλλοι. 'Αρα το σύμβολο στον Τάφο είναι διπλοί οκτάφυλλοι ρόδακες.

Που αλλού είδαμε διπλούς οκτάφυλλους ρόδακες ;

Κατ'αρχήν είδαμε στο ψηφιδωτό από το ανάκτορο των Αιγών, όπου συνυπάρχει έναμαρμαρωτό ψηφιδωτό ίδιο με αυτό που βρέθηκε στον Τάφο της Αμφίπολης και ένας διπλός οκτάφυλλος ρόδακας στο κέντρο του ψηφιδωτού.


Τον διπλό όμως οκτάφυλλο ρόδακα τον είδαμε και στην λάρνακα με τα οστά του Φιλίππου στην Βεργίνα :


Ας κοιτάξουμε προσεκτικότερα την λάρνακα του Φιλίππου και μάλιστα τον λεγόμενο "'Ηλιο της Βεργίνας" στο κάλυμμα. Όπως είναι γνωστό ο Ήλιος της Βεργίνας είναι δεκαεξάκτινος.

Αν τον κοιτάξουμε καλλύτερα θα δούμε ότι οι μισές ακτίνες (8) ξεκινάνε από το κέντρο, ενώ οι άλλες μισές (8) ξεκινάνε από κάποια απόσταση από το κέντρο. Άρα είναι σαν να απεικονίζονται δύο οκτάκτινοι ήλιοι ο ένας πάνω στον άλλο!


Με άλλα λόγια ο Ήλιος της Βεργίνας είναι ένας "διπλός οκτάκτινος ήλιος", όπως ακριβώς είναι και οι διπλοί οκτάφυλλοι ρόδακες που έχουν ήδη βρεθεί μέσα στον Τάφομέχρι στιγμής.

Ο Ήλιος της Βεργίνας είναι συνεπώς ήδη μέσα στον Τάφο της Αμφίπολης με την μορφή των ροδάκων!

Μήπως λοιπόν ένα από τα προσεχή ευρήματα είναι και ο Ήλιος της Βεργίνας (σε κάποιον τοίχο ίσως) όπως ακριβώς τον ξέρουμε από την Βεργίνα ;