Οι περίτεχνες Καρυάτιδες και το "μυστήριο" των επιγραφών...

Με τις εντυπωσιακές εικόνες από τις δύο Καρυάτιδες,συνεχίστηκαν και σήμερα οι αποκαλύψεις από τον εντυπωσιακό Τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης.

Ολόσωμες πλέον οι Καρυάτιδες εκθέτουν την ομορφιά τους και πάλι στο φως, μετά από 2.300 χρόνια,παραμένοντας ωστόσο "σφίγγες" καθώς δεν δίνουν κανένα νέο στοιχείο για τον ένοικο ή τους ενοίκους του νεκρικού θαλάμου.

Εκτός βέβαια και αν τις επόμενες ημέρες επιβεβαιωθεί η είδηση, που είχε "σκάσει σαν βόμβα" πριν λίγο καιρό,η οποία ήθελε την ύπαρξη επιγραφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το xronometro.com, οι οποίες αν και έχουν διαψευτεί από το ΥΠΠΟΑ με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο,αναφέρουν πως στον Τύμβο έχουν βρεθεί πράγματι δύο επιγραφές.

Συγκεκριμένα,οι δύο επιγραφές βρέθηκαν μπροστά από τις Καρυάτιδες,ως δώρο προς τους ανασκαφείς,για το πείσμα και την επιμονή τους,ίσως αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος που δάκρυσαν τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας.

Όσον αφορά το περιεχόμενο των επιγραφών, οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι είναι στα χέρια ειδικού επιγραφολόγου που τις μελετάει και σε λίγο θα καταλήξει σε συμπεράσματα.

Το κείμενο δε των επιγραφών είναι γραμμένο στην ελληνιστική γλώσσα,την Κοινή της εποχής εκείνης για όλους τους πολίτες της Ανατολής και στην οποία έχει γραφτεί και η Καινή Διαθήκη,αρκετούς αιώνες μετά την επικράτησή της.

Άραγε αυτός να είναι ο λόγος που η επικεφαλής αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη εμφανίζεται με τόσο κατηγορηματικό τρόπο να δηλώσει πως ο τάφος είναι των ελληνιστικών χρόνων και δεν είναι σε καμιά περίπτωση ρωμαϊκός;

xronometro.com via amfipolinews