Χειρουργική ανασκαφή: 45 πόντους πιό κοντά ο τέταρτος θάλαμος της Αμφίπολης


Κάθε δέκα πόντους χώματος που αφαιρούν κάνουν υποστυλώσεις. Τρία κι όχι πέντε τα κομμάτια της μαρμάρινης θύρας. Αγωνία για το αν ο 4ος θάλαμος θα βρεθεί με «βλάβες».

της Κατερίνας Λυμπεροπούλου

Στους 45 πόντους έχει κατέβει μέσα στα δύο τελευταία 24ωρα τοχώμα του 3ου θαλάμου του μνημείου της Αμφίπολης στην είσοδο προς τον 4ο, μια διαδικασία που κυλά αργά και γίνεται με«χειρουργικές» κινήσεις δεδομένου του ότι πρόκειται για χώρο με μεγάλα στατικά προβλήματα, σύμφωνα με πηγές του TheTOC.gr από το περιβάλλον της ανασκαφής. Η πλήρης αποχωμάτωσητου 3ου θαλάμου θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα στηναποκάλυψη του «μυστικού» του 4ου που εικάζεται από πολλούς ότι είναι και ο κυρίως ταφικός θάλαμος του μνημείου του τύμβου Καστά.

«Η αφαίρεση χωμάτων γίνεται ανά χιλιοστό. Ανά δέκα πόντους χώματος που αφαιρείται, γίνονται και υποστηλώσεις. Η αφαίρεση γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξουν πιέσεις ούτε από τη μία ούτε από την άλλη πλευρά», μας λένε από την Αμφίπολη θυμίζοντάς μας ότι ο 3ος θάλαμος είναι πιο ψηλός από τους άλλους. Ενώ στους άλλους δυο θαλάμους η απόσταση από το πάτωμα έως την οροφή είναι 6 μέτρα, στον 3ο θάλαμο η απόσταση είναι από 8 έως 8,5 μέτρα.

Οι εργασίες, ως εκ τούτου, γίνονται κανονικά στον 3ο θάλαμο, πλην, όμως, με λίγα άτομα να βρίσκονται εντός του συγκεκριμένου χώρου. Η ομάδα εργάζεται σε «συνθήκες σπηλαίου», όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει η υπεύθυνη της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη και εκείνο που προέχει είναι η ασφάλεια των όσων δουλεύουν σ’ αυτό αλλά και η προστασία του μνημείου.

Είναι άγνωστο αν η διεπιστημονική ομάδα θα έχει καταφέρει να ολοκληρώσει την αποχωμάτωση του 3ου και να εισέλθει στον 4ο θάλαμο μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας. «Είμαστε πλέον σίγουροι ότι ο 4ος θάλαμος είναι χαμηλότερος, απλά δεν ξέρουμε αν έχει ράμπα ή σκαλοπάτια. Αν δεν κατέβει το χώμα μέχρι το έδαφος δεν θα λύσουμε αυτή την απορία», μας λένε κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις της ανασκαφής.

Οι ίδιοι κύκλοι επιβεβαιώνουν ότι τα κομμάτια από την βαριά, δίφυλλη μαρμάρινη θύρα (μίμηση ξύλινης) του τρίτου διαφραγματικού τοίχου είναι τα τρία που είχαν βγει στη δημοσιότητα εξαρχής, κι όχι πέντε.

Δεν επιβεβαιώνεται ότι βρέθηκαν ακόμα δύο κομμάτια στο χώρο μπροστά από την τρίτη πύλη ώστε να είναι συνολικά πέντε. «Αυτό δεν αποκλείει, όμως, ότι καθώς κατεβαίνει το χώμα θα βρεθούν κι άλλα κομμάτια», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Και καταλήγουν: «Αν η ανασκαφή προχωρήσει κανονικά χωρίς να έχουμε προβλήματα με τις υποστηλώσεις και την αφαίρεση χωμάτων σε 20 μέρες με ένα μήνα θα έχουμε μια σαφέστερη εικόνα του μνημείου. Τώρα, εάν δοκιμάσουμε να εισέλθουμε στον 4ο θάλαμο πίσω από τη θύρα του 3ου τοίχου και βρούμε και εκεί μεγάλες βλάβες τότε η ανασκαφή θα καθυστερήσει κι άλλο. Δεν γνωρίζουμε τι θα βρούμε στον 4ο θάλαμο…»

Η συνήθης εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων από την ΄Αννα Παναγιωταρέα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα γίνει αυτή την εβδομάδα. Αν δεν αποκαλυφθεί κάτι σημαντικό έως σήμερα, Πέμπτη, είναι πιθανόν να μην υπάρξουν ανακοινώσεις.