Στέλιος Αεράκης, ο μουσικός παραγωγός που άφησε ιστορία στην Κρητική μουσική!

Ο Στέλιος Αεράκης με τον Ανδρέα Αεράκη

Ο μουσικός παραγωγός που άφησε ιστορία με τις πιο διαχρονικές παραγωγές στην Κρητική μουσική! Η αφετηρία του στην κρητική μουσική ήταν με το Νίκο & Γιάννη Ξυλούρη παίζοντας λαούτο κοντά τους. Βίωσε και στιγματίστηκε από μεγάλες ιστορικές στιγμές στα «Ζαμάνια» το 67-69 στο Ηράκλειο Κρήτης αλλά και στην Αθήνα στην ιστορική μπουάτ «Λύδρα» το 71-72 και στο μεγάλο θεατρικό έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο» το 73. Έπειτα μπαίνει στο χώρο της δισκογραφίας ως αντιπρόσωπος της COLUMBIA στην Κρήτη.

Αναφέρω δίσκους που πέρασαν από τα «χέρια του» και έμειναν στην ιστορία:

Ψαραντώνης – Σαϊτέματα
Ο αξεπέραστος Ψαραντώνης είχε γράψει γι’ αυτό το δίσκο ότι: «ξαμώνει σε ανέγγιχτα μεράκια και καημούς που σημάδεψαν εποχές κι εφράναν και καλαναθρέψανε»

Νικηφόρος Αεράκης – Αθιβολές, Ανωγειανή παρέα:
Η ζωντανή ηχογράφηση από την ‘Ανωγειανή παρέα’ ήταν μια παραγωγή που έγινε αμέσως αγαπητή από τον κόσμο γι’ αυτό και στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλες ηχογραφήσεις

Ψαραντώνης – Οι ρίζες μου:
Ένας διπλός δίσκος που θεωρείται ακόμη και σήμερα ως η καλύτερη συλλογή του Ψαραντώνη

Ross Daly - Ονείρου τόποι & Λαβύρινθος:
Ένας φρέσκος αέρας στην Κρητική μουσική και μια διαφορετική ματιά στις εκτελέσεις των κομματιών. Οι δίσκοι αυτοί είναι περιζήτητοι ακόμη και σήμερα!

Βασίλης Σκουλάς – Σεργιάνισμα στην Κρήτη:
Ο δίσκος που έσπασε τα ταμεία στις πωλήσεις φθάνοντας τότε τα 50.000 αντίτυπα

Βασίλης Σκουλάς – Κρητική ανθολογία
Μία ανθολογία από τα καλύτερα τραγούδια του μεγάλου Βασίλη Σκουλά

Οι πρωτομάστορες της Κρητικής μουσικής 1920-1955 [10 CDBOX-ΒΙΒΛΙΟ]
Μία μοναδική-διαχρονική έκδοση στην οποία για πρώτη φορά καταγράφονται και συγκεντρώνονται οι ηχογραφήσεις των «Πρωτομαστόρων» της Κρητικής μουσικής από το 1920-1955 σε μία πολυτελή κασετίνα. Η έκδοση από τότε που κυκλοφόρησε (20 χρόνια πριν) έως και σήμερα κάνει μεγάλη αίσθηση και υπάρχει στις προθήκες όλων των Κρητικών και μη ως μία μουσική παρακαταθήκη της παράδοσης του τόπου μας. Αυτή η έκδοση υπογράφετε από μεγάλους ανθρώπους της τέχνης των γραμμάτων και από ανθρώπους κύρους και με εθνομουσικολογική γνώση.

Χαράλαμπος Γαργανουράκης – Κρητικά Κλασικά [2 CD]
Ο τίτλος «Κρητικά Κλασικά» μιλάει από μόνος του. Παραδοσιακές κλασικές συνθέσεις από τους μεγαλύτερους συνθέτες της Κρήτης παιγμένες από τον μοναδικό και αυθεντικό Χαράλαμπο Γαργανουράκη

Τα Ραδιοφωνικά 1960-1970 [3 CDBOX-ΒΙΒΛΙΟ]
Σπάνιες ηχογραφήσεις από βασικούς εκπροσώπους της Κρητικής μουσικής παράδοσης, που έγιναν στο θάλαμο του Ραδιοφωνικού σταθμού Ανατολικής Κρήτης τη δεκαετία του ’60

Θανάσης Σκορδαλός 1920-1998 [6 CDBOX-ΒΙΒΛΙΟ]
Οι κορυφαίες μουσικές στιγμές της εξηντάχρονης μουσικής δραστηριότητας του μεγάλου δημιουργού και δάσκαλου της κρητικής μουσικής, Θανάση Σκορδαλού.

Κρητών Άγιοι [6 CDBOX-ΒΙΒΛΙΟ]
Ένα έργο σταθμός στην ιστορία της Bυζαντινής Mουσικής "KPHTΩN AΓIOI", μέσα στο πλαίσιο της πλούσιας Kρητικής Εκκλησιαστικής παράδοσης.

Μιχάλης Σταυρακάκης – Κρήτη Μουσικά Ξόμπλια
Τα «Μουσικά Ξόμπλια», σε μουσική επιμέλεια του Μιχάλη Σταυρακάκη και ερμηνευτές τους Βασίλη Σταυρακάκη και Σπυριδούλα Τουτουδάκη συζητήθηκαν πολύ τότε που κυκλοφόρησαν γιατί αποτέλεσαν στην κυριολεξία ένα ξόμπλι ανάμεσα σε πολλές μουσικές παραγωγές λόγω της άψογης εκτέλεσης των τραγουδιών, ενορχήστρωσης και ερμηνείας!

Συνεχίζοντας επιγραμματικά αναφέρουμε:
  • Το ‘Κρητών Έπος’ του Χριστόδουλου Χάλαρη με ερμηνευτές τους Βασίλη Σκουλά, Νίκο Ανδρουλάκη, Μαρία Σουλτάτου
  • Το ‘Αυγή ξανανταμώσαμε’ του καταξιωμένου λαουτιέρη Γιάννη Ξυλούρη (Ψαρογιάννη)
  • Η ‘Μουσική άνοιξη’ των αδελφών Φραγκιαδάκη καινοτόμησε στα μουσικά δισκογραφικά δρώμενα της εποχής
  • Το «Κρητών πάθη» του Γιώργου Βιτώρου μας διηγήθηκε αληθινές ιστορίες από την Γερμανική κατοχή και όχι μόνο.
  • Το «Τα Σα Εκ Των Σων» του Δημήτρη Σγουρού μας έφερε τον ανατολικό μουσικό άνεμο της Κρήτης στο προσκήνιο
  • Τα «Παλαϊινά Σεφέρια» πρωτοπόρισαν σε αυτό που αποκαλούμε τώρα κρητικό έντεχνο τραγούδι
Όλες οι παραγωγές που αναφέρουμε παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις αξιόλογες παραγωγές της εταιρείας «Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι-Αεράκης» που έγραψαν ιστορία στη μουσική παράδοση του τόπου μας μέσα από αυτό τον άνθρωπο.
Είναι όμως αρκετές για να μας κάνουν υπερήφανους και να μας δώσουν τη σκυτάλη και τη σπίθα για να συνεχίσουμε τις παραγωγές μας, παρά τους δύσκολους καιρούς. Η ευθύνη μεγάλη, κουβαλώντας τόσο μεγάλη ιστορία στις πλάτες μας. Τη συνέχεια θα τη γράψει ο χρόνος…