Μ. Τιβέριος για Αμφίπολη: Είναι τάφος, όχι ιερό


της Ειρήνης Ορφανίδου

«Πρωτόγνωρης μορφής ταφικό - ηρωικό κτίσμα» χαρακτηρίζει ο Μιχάλης Τιβέριος, ακαδημαϊκός, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας τον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.

Απάντηση στο ερώτημα «τάφος ή ιερό;» που ανέκυψε μετά την πλήρη αποκάλυψη των μαρμάρινων βάθρων επί των οποίων στέκουν οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης, δίνει στο TheTOC.gr ο κ.Μιχάλης Τιβέριος, ακαδημαϊκός, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Ανήκω σε αυτούς οι οποίοι πιστεύουν ότι πρόκειται για ταφικό κτίσμα. Και να σας πω, γιατί» λέει, παρότι, κάνει και μία μικρή διόρθωση: «Δεν είναι ακριβώςβάθρα αυτά στα οποία στέκουν οι Καρυάτιδες, αλλά το κάτω μέρος τοίχων στα οποία «πατάνε». Βεβαίως, η διευκρίνιση είναι για τους ειδικούς -τα ανακοινωθέντα δεν είναι ακριβή στην ορολογία, όμως αυτό είναι επουσιώδες…»

Ο κ. Τιβέριος αρνείται να κάνει εικασίες ως προς την πιθανότητα αποκάλυψης επόμενου χώρου.

«Τι θα βρούμε καθώς κατευθυνόμαστε προς το κέντρο του τύμβου και υπόγεια;» ρωτά το TheTOC.gr. «Έναν επόμενο χώρο ή απλά, μία εσοχή, μία θυρίδα και τέλος;».

Ο κ. Τιβέριος συνιστά υπομονή, κρατά μία επιφύλαξη στο άκουσμα της λέξης «υπόγεια», ωστόσο, στο ερώτημα περί τάφου ή ιερού, απαντά με σαφήνεια.
Πρωτόγνωρης μορφής ταφικό - ηρωικό κτίσμα

«Ανήκω σε αυτούς οι οποίοι πιστεύουν ότι πρόκειται για ταφικό κτίσμα. Και να σας πω, γιατί. Μία συνάδελφος αρχαιολόγος είπε ότι, το κτίσμα δεν έχει πόρτες. Λησμόνησε ότι, είχε τοίχους. Εννοώ, τους τοίχους που από την αρχή ονομάσαμε «διαφραγματικούς».

Δεν πρόκειται για ιερό, στο οποίο είχαν πρόσβαση οι πιστοί, προσέρχονταν για να αφήσουν το ανάθημα τους (το αφιέρωμα, την προσφορά στους θεούς). Ούτε αναθήματα υπάρχουν, ούτε μορφή ιερού έχει.

Είναι ένα πρωτόγνωρης μορφής ταφικό - ηρωικό κτίσμα, το οποίο μπορεί να ενταχθεί στους μακεδονικούς τάφους.

Είναι ταφικό μνημείο, γι αυτό καλύφθηκε από επάνω με χώμα και με έναν μεγάλο λόφο -κατά ένα μέρος ο λόφος είναι τεχνητός, βέβαια, υπήρχε ήδη ένας λόφος εκεί, ένα νεκροταφείο και στη συνέχεια, καλύφθηκε ολόκληρο και τοποθετήθηκε επάνω το Λιοντάρι.

Αυτή είναι η άποψη μου, για την οποία είμαι σίγουρος».
Τελικά, έχουν ή όχι, βρεθεί Καρυάτιδες σε μακεδονικό τάφο;

«Καρυάτιδες υπάρχουν σε εσωτερικό νεκρικού θαλάμου, έχουν βρεθεί -άλλης αντίληψης, βέβαια- στον θρακικό τάφο στο Σβέσταρι Βουλγαρίας. Επομένως, ούτε η ύπαρξη των Σφιγγών, ούτε η ύπαρξη των Καρυατίδων σημαίνουν κάτι, ως προς το είδος, τη χρήση του κτίσματος».
Χρονολόγηση στην τάφρο θεμελίωσης

«Στην ανασκαφή του αναλημματικού τοίχου (των περίπου 500 μέτρων, που συγκρατεί τα χώματα του τύμβου) αποκλείεται να μην έχουν βρεθεί όστρακα κατά την ανασκαφή και επομένως, να έχουν δώσει μία χρονολόγηση. Όταν γίνουν οι ανακοινώσεις θα μάθουμε».
«Ενοικος»: Κάποιο ή κάποια πολύ σημαντικά πρόσωπα

«Ο,τι έχω πει και συνεχίζω να λέω είναι υποθέσεις, σενάρια. Έχω πει Νέαρχος, έχω πει Ρωξάνη και Αλέξανδρος Δ. Σε κάθε περίπτωση είναι κάποιο (ένα) ή κάποια (περισσότερα του ενός) πολύ σημαντικά πρόσωπα».