Σφίγγες, Καρυάτιδες, ψηφιδωτά: Γιατί η Αμφίπολη αποτελεί μοναδικό παγκόσμιο μνημείο


Μέσα στις επόμενες ώρες, το αργότερο μέχρι αύριο, αναμένεται να έχει λυθεί ο νέος γρίφος του τάφου της Αμφίπολης, αυτός που δημιουργήθηκε με την αποκάλυψη του ψηφιδωτού με τη μοναδική παράσταση και το κομμάτι του που κρύβεται ακόμη κάτω από όγκο χώματος.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού πρόσθεσε ότι δεν έχει βρεθεί ξανά ψηφιδωτό σε μακεδονικούς τάφους, γεγονός που καθιστά τον τύμβο της Αμφίπολης ένα μνημείο ιδιαίτερο. Σημειωτέον ότι το ψηφιδωτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων ευρημάτων στον τύμβο που δεν έχουν ανευρεθεί σε άλλους μακεδονικούς τάφους, όπως οι Σφίγγες και οι Καρυάτιδες.

Σχετικά με τα στρογγυλά κομμάτια που λείπουν από το ψηφιδωτό, η κυρία Μενδώνη είπε ότι αρκετά μέρη του έχουν βρεθεί και θα γίνει προσπάθεια να επανατοποθετηθούν, δεν μπορεί όμως να απαντήσει με ασφάλεια ποια αιτία προκάλεσε την αφαίρεσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανασκαφείς, που προσπαθούν να μεταφέρουν τις υποστυλώσεις για να βγάλουν το χώμα που έχει απομείνει στον δεύτερο θάλαμο και έτσι να αποκαλυφθεί πλήρως το μωσαϊκό, δουλεύουν και στον τρίτο θάλαμο. Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή αφαιρούν σταδιακά το χώμα από τον τρίτο θάλαμο, το ύψος του οποίου φθάνει τα οκτώ μέτρα!

Στόχος των αρχαιολόγων είναι να αφαιρέσουν όλο το χώμα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο συγκεκριμένος θάλαμος είναι ο ταφικός ή αν το μνημείο συνεχίζεται. Σημειώνεται ότι στον τέταρτο τοίχο έχει βρεθεί ένα μικρό πορτάκι με άνοιγμα 96 εκατοστών, για το οποίο οι ανασκαφείς μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουν ούτε το πού μπορεί να οδηγεί, ούτε κάτι παραπάνω.

Παράσταση με την αρπαγή της Περσεφόνης έχει βρεθεί και στον επονομαζόμενο τάφο της Περσεφόνης, ενώ η μορφή της Περσεφόνης υπάρχει και στον τάφο της Ευρυδίκης.

Η τοιχογραφία με την αρπαγή της Περσεφόνης έχει βρεθεί σε έναν κιβωτιόσχημο τάφο στις Αιγές, με διαστάσεις 3Χ4,5 μ., που χρονολογείται γύρω στο 350 π.Χ. και ο οποίος ανήκε σε μια νεαρή γυναίκα, περίπου 25 χρόνων, που πρέπει να πέθανε στη γέννα και θάφτηκε εδώ μαζί με το βρέφος της. Μάλιστα, εικάζεται ότι είναι μία από τις επτά συζύγους του Φιλίππου Β', πιθανότατα η Νικησίπολις από τις Φερές, η μητέρα της Θεσσαλονίκης.


Ο τάφος της Ευρυδίκης ανακαλύφθηκε το 1987 από τον Μανόλη Ανδρόνικο, 4 μέτρα ανατολικά του «τάφου του Ρωμαίου» και θεωρείται ο παλαιότερος μακεδονικός τάφος που έχει ανακαλυφθεί. Ο Μανόλης Ανδρόνικος θεωρούσε ότι εκεί είχε ταφεί η Ευρυδίκη, η μητέρα του Φιλίππου Β', χωρίς αυτό ακόμη να έχει εξακριβωθεί πλήρως.

Ο τάφος ονομάζεται και τάφος του θρόνου, λόγω του θρόνου που βρέθηκε σε αυτόν και ο οποίος είναι πλούσια διακοσμημένος, με επίχρυση ανάγλυφη ζωφόρο και μικρότερες ζωγραφισμένες φιγούρες. Στο πίσω μέρος του θρόνου υπάρχει μια θαυμάσια αναπαράσταση της Περσεφόνης και του Αδη, στο άρμα τους, να βλέπουν μπροστά, με το άρμα να το σέρνουν τέσσερα άλογα.

Τονίζεται ότι το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης είναι το πρώτο στο οποίο αποκαλύπτεται ψηφιδωτό που απεικονίζει μορφές, ενώ οι έως τώρα γνωστοί τάφοι μακεδονικού τύπου κοσμούνται με ζωγραφικές παραστάσεις ή ψηφιδωτά με ανεικονικές παραστάσεις.


iefimerida.gr via amfipolinews