Η γιορτή των Ερμονικείων στην Λάμπη Ρεθύμνου


Το κορυφαίο διήμερο, πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων στην Λάμπη Ρεθύμνου θα αποτελέσει και φέτος, η γιορτή των Ερμονικείων ένα χρόνο μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή της.

Τα Ερμονίκεια δρώμενα θα ξεκινήσουν το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου στις 10.00, με την έκθεση αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων (4η σε Παγκρήτιο επίπεδο) ξεναγώντας τους επισκέπτες, σε έναν πραγματικό θησαυρό τέχνης, του καταξιωμένου κατασκευαστή και βραβευμένου απο την UNESCO, Νικόλαου Μπρά.

Στο απογευματινό πρόγραμμα το ενδιαφέρον θα στραφεί στην επίδειξη της αρχαίας ελληνικής πολεμικής τέχνης του Παγκρατίου αγωνίσματος (17.00), με την συμμετοχή αθλητών απο σωματεία του Σπηλίου και του Ρεθύμνου, ενώ την παρουσίαση θα προλογίσει ο προέδρος της Παγκόσμιας Τεχνικής Επιτροπής Παγκρατίου, κ.ος Κανακαράκης. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσουν ομιλίες ειδικευμένων ρεφλεξολόγων πάνω στη φυσική θεραπευτική, ενώ η πολιτιστική ημέρα θα κορυφωθεί με την παρουσίαση της αρχαίας ελληνικής μουσικής απο το μουσικό σχήμα ΕΥΕΛΔΩΡ.

Τα δρώμενα της Κυριακής θα ξεκινήσουν απο νωρίς στις 07.30, με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ρεθύμνου, με επικεφαλή τον κ.ο Μανωλεσάκη να διασχίζει με τους φίλους της πεζοπορίας το τοπικό φαράγγι (διαδρομή Ε4) της Αγίας Φωτιάς.

Ο 2ος Ερμονίκειος Δρόμος 20χλμ, όπως και πέρυσι θα αποτελέσει και φέτος, την κορυφή των αγώνων. Με αφετηρία τις γραφικές Μέλαμπες (10.30) και διατρέχοντας τον κεντρικό οδικό άξονα, μέσα απο επιβλητικά ορεινά τοπία και την εύφορη κοιλάδα της Λάμπης, θα τερματίσει στο καταπράσινο Σπήλι. Η ομαλή μορφολογία της διαδρομής, οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, η μειωμένη οδική κίνηση, καθώς και η χρονική απόσταση απο τον κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, επιλέχθηκαν με προσοχή, κάνοντας τον Ερμονίκειο Δρόμο ένα ιδανικό τεστ προετοιμασίας.

Στο πλευρό των αθλητών θα παρευρεθούν περισσότεροι απο 100 εθελοντές, επίσημοι φορείς και σύλλογοι, ενώ φέτος, εκτός απο τις πολλές παροχές της διοργάνωσης για τους αθλητές, θα υπάρχει γεύμα και μασάζ αποθεραπείας. Τον αγώνα θα σχολιάζει απο το Σπήλι, με τον δικό του, μοναδικό τρόπο, ο γνωστός αθλητικός δημοσιογράφος Βασίλης Σκουντής. Την μουσική επένδυση των αγώνων θα αναλάβει ο γνωστός Ρεθεμνιώτης Dj, Γιώργος Κουνδουράκης.

Εκτός απο τον κύριο αγώνα, παράλληλα θα διεξάγονται και μικρότεροι αγώνες (Δρόμοι Παίδων 500μ. σε Μέλαμπες και Σπήλι (09.30) και Κοινός 2χλμ (10.30) με ελεύθερη συμμετοχή όλων) σε μια δυναμική προσπάθεια να διαδοθούν ευρύτερα οι αξίες του αθλητισμού. Τέλος, μετά τις απονομές (13.30), θα ακολουθήσει Κρητική παραδοσιακή μουσική με τη συμμετοχή διαφόρων Κρητών καλλιτεχνών και μέλη τοπικών χορευτικών συλλόγων.

Στις καινοτομίες της διοργάνωσης, περιλαμβάνεται φέτος και η συμβολική “Πομπή Ιππέων” με μια μικρή πομπή αλόγων να υποδέχεται τον πρώτο αθλητή, εμπνευσμένη απο τα αρχαία Παναθήναια. Η θεματολογία της γιορτής, που συνεχώς εντυπωσιάζει, με απλό αλλά ουσιώδη τρόπο, έχει ήδη προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στους κύκλους αθλητών και ανθρώπων του πνεύματος, καθώς συνδυάζει την άθληση, την ομορφιά της φύσης, την τοπική ιστορία και τις διαχρονικές αξίες των Ελλήνων. Τα Ερμονίκεια ευελπιστούν, με την συμπαράσταση όλων, να αποτελέσουν και φέτος μια ξεχωριστή εμπειρία, για όσους παρευρεθούν στην μεγάλη φθινοπωρινή γιορτή, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

“Τα ΕΡΜΟΝΙΚΕΙΑ γίνονται σταδιακά ένας μεγάλος θεσμός της περιοχής και συνδετικός κρίκος του κλασικού Μαραθωνίου, ακολουθώντας τα αρχαία πρότυπα των μεγάλων Πανελλήνιων εορτών”, δηλώνει η Αγωνοθεσία των Ερμονικείων, προσκαλώντας κάθε ελεύθερο πνεύμα, σε ένα Πανελλήνιο πολιτιστικό και αθλητικό κάλεσμα.

candianews.gr