Ο τάφος μπορεί να μην είναι τάφος, ούτε καν μακεδονικός


Νέες αμφισβητήσεις προκύπτουν για τον τάφο της Αμφίπολης από δηλώσεις που κάνει στην εφημερίδα Τα Νέα ακαδημαϊκός δάσκαλος. 

Tο γεγονός ότι δεν έχουν βρεθεί πόρτες μπορεί να σημαίνει ότι δεν πρόκειται για Μακεδονικό τάφο όπως αναφέρει στο δημοσίευμά της η εφημερίδα. 

Σημειώνει όμως ότι μπορεί όταν αποκαλυφθεί πλήρως «να αλλάξει όλα όσα ξέρουμε για τους μακεδονικούς τάφους, δεδομένου ότι δεν έχουν σαφή τυπολογία». 

«Δεν υπάρχουν πόρτες διότι τα ανοίγματα που έχουν βρεθεί με τις Σφίγγες , τις Καρυάτιδες, αλλά και τα ακόσμητα είναι πύλες και οι χώροι που ακολουθούν είναι περάματα και όχι θάλαμοι» συμπληρώνει και τονίζει ότι «μπορεί να πρόκειται για συστάδα τάφων ή να έχει και άλλα μνημεία εσωτερικά του. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα όσο δεν ξέρουμε την κάτοψή του». 

Την άποψη του καταθέτει και αρχαιολόγος που σημειώνει: «Με έχει σκανδαλίσει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πόρτες…Ακόμα και πιο φτωχικοί μακεδονικοί τάφοι έχουν τουλάχιστον μια διπλή μαρμάρινη θύρα», τονίζει ο αρχαιολόγος που έχει πείρα από ανασκαφές. «Η μόνη λογική εξήγηση είναι να μην πρόκειται για μακεδονικό τάφο. Ίσως και, δεδομένου ότι φαίνεται πως διαθέτει υπόγειο χώρο, να πρόκειται για έναν χώρο λατρείας που συνδέεται με τον Διόνυσο, ο οποίος απολάμβανε ιδιαίτερες τιμές στη Μακεδονία, και τα ορφικά μυστήρια», λέει. 

Από την εφημερίδα τίθεται και το ερώτημα γιατί δεν έχουν βρεθεί κεραμικά σε τόσους τόνους χώματος, ώστε να υπάρξει απάντηση στη χρονολόγηση. Μία ερμηνεία είναι ότι «πιθανότατα δεν εξετάζεται επαρκώς το χώμα που αφαιρείται από το μνημείο» και προκαλεί ερωτήματα και το γεγονός ότι δεν αφαιρείται πλήρως το χώμα από κάθε θάλαμο ώστε να διαπιστωθεί τι υπάρχει στο δάπεδο. 

Το τρίτο ερώτημα αφορά τον καλοχτισμένο περίβολο διαμέτρου 497μ. και τη σχέση του με το υπόλοιπο μνημείο. «Ο περίβολος και η σχέση του με την εσωτερική κατασκευή είναι το κλειδί του μυστηρίου», υποστηρίζει αρχαιολόγος. «Πιθανόν και να μη μάθουμε ποτέ από τη στιγμή που δεν γίνεται στρωματογραφημένη ανασκαφή. Κοιτάζουν περισσότερο το εσωτερικό και όχι το εξωτερικό», προσθέτει ο πανεπιστημιακός δάσκαλος. Υπάρχει όμως και το ερώτημα πώς είναι δυνατόν οι Καρυάτιδες να έχασαν τα χέρια τους, αν είχαν σφραγιστεί με τοίχο και τόνους χώματος ήδη από την εποχή κατασκευής του μνημείου; «Είναι προφανές ότι το μνημείο έχει πολλές διαφορετικές φάσεις. Οι διαφραγματικοί τοίχοι εκτός από ανοίγματα έχουν και μπαλώματα. 

Πιθανόν να ήταν επισκέψιμο, όπως πιστεύει η Όλγα Παλαγγιά και κάποια στιγμή επειδή ήταν επισφαλές το γέμισαν με χώμα και χτίσανε τους τοίχους», λέει ο πανεπιστημιακός δάσκαλος. Όσο για το πού αποδίδονται τα σπασμένα μέλη και το πρόσωπο της μιας Καρυάτιδας; Οι απόψεις είναι διαφορετικές. Κάποιοι μιλούν για αστοχία υλικού. Άλλοι για συνέπεια του υπερκείμενου βάρους . Και κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί οι απώλειες να οφείλονται και στους κραδασμούς που προκάλεσαν τα εκσκαπτικά μηχανήματα. 

Τα Νέα via lifo.gr