Τώρα ξεκινάει ο τάφος! – Άφωνοι οι επιστήμονες από την μοναδική κατασκευή


- Μεγάλο κενό πίσω από την μαρμάρινη θύρα δείχνουν οι έρευνες
- Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει σύμπλεγμα τάφων και όχι μόνο ένας
- Ενδείξεις ότι υπάρχει και δεύτερη είσοδος ανάλογη με αυτή με τις Σφίγγες και τις Καρυάτιδες
- Θα χρειαστούν μήνες και ίσως χρόνια για να έρθει στο φως ολόκληρο το μνημείο της Αμφίπολης

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και φυσικά οι πολίτες έχουν μείνει άφωνοι από τις ανακαλύψεις στην Αμφίπολη όμως όλα δείχνουν πλέον ότι το μνημείο στο σύνολό του ουσιαστικά είναι ακόμη κρυμμένο, δεν έχει αποκαλυφθεί παρά ένα μικρό μόνο τμήμα του ... μεγαλείου που περιμένει στα έγκατα του λόφου Καστά της Αμφίπολης.

Όλα δείχνουν ότι ενώ οι αρχαιολόγοι έχουν φτάσει στα 23 μέτρα βάθος τώρα μόλις έφτασαν στην είσοδο του κυρίως ταφικού μνημείου.
Όπως είναι γνωστό από άλλες ανασκαφές για να μπει κανείς στον χώρο που φιλοξενούνται οι νεκροί ενός μακεδονικού τύπου τάφου θα πρέπει να περάσει μια βαριά μαρμάρινη θύρα. Αυτή που βρέθηκε και πιστοποιεί πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι πρόκειται για ταφικό μνημείο.
Το γεγονός ότι αυτή η θύρα βρίσκεται σε τεράστιο βάθος πιστοποιεί το λογικό συμπέρασμα που εξάγεται από το μέγεθος του τύμβου, ότι δηλαδή μιλάμε για ένα τεράστιο μνημείο.Κάπου εδώ και σε συνδυασμό με τις ενδείξεις ότι από το σημείο της τρίτης πύλης και ύστερα το μνημείο γίνεται υπόσκαφο φέρνει στο νου τις γεωλογικές έρευνες που έγιναν το 1998. 

Στο σημείο όπου εντοπίστηκε η θύρα οι γεωλογική έρευνα δείχνει ένα μεγάλο “κενό”, αυτό που φαίνεται στη δεύτερη εικόνα πιο κάτω με το μαύρο χρώμα.

Είναι μια ένδειξη ότι στο σημείο υπάρχει πιθανότατα μια τεράστια κατασκευή, ίσως κάποιο σύμπλεγμα, ίσως λένε κάποιοι δεν πρόκειται για έναν μόνο τάφο, αλλά για έναν χώρο που οδηγεί σαν προθάλαμος σε περισσότερους από έναν ταφικούς θαλάμους.


Η ίδια γεωλογική έρευνα δείχνει με τη σήμανση “Η” στην πρώτη φωτογραφία πιο πάνω μια σειρά από λίθινες κατασκευές. Κατασκευές που μοιάζουν να “γεμίζουν” τον τύμβο δικαιολογώντας και το μέγεθος της περιβόλου που αγγίζει το μισό χιλιόμετρο. Έτσι εκτός του ότι οι αρχαιολόγοι έχουν ενδείξεις ότι κρύβονται πολλά πίσω από τη θύρα που εντοπίστηκε, έχουν ταυτόχρονα και ενδείξεις και για άλλες κατασκευές σε άλλα σημεία εντός της περιβόλου.

Εδώ έρχονται να προστεθούν και οι ενδείξεις ότι υπάρχει και άλλος χώρος εισόδου που οδηγεί στο ίδιο σημείο. Μια ακόμη δηλαδή είσοδος ανάλογη με αυτή των Σφιγγών και των Καρυάτιδων που έχει εντοπιστεί, μια δεύτερη είσοδος που επέτρεπε την πρόσβαση από άλλο σημείο στο ίδιο σύμπλεγμα. Η είσοδος αυτή όμως δεν έχει εντοπιστεί.

newsit.gr