Το πρωί παπάς το βράδυ… τραγουδιστής


της Κατερίνας Μποτζάκη – kmpotzaki@yahoo.gr

Το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στα Λευκόγια ο ιερέας ψάλει τους ύμνους της εκκλησίας και ευλογεί τους πιστούς.

Το απόγευμα συνθέτει τραγούδια και τραγουδά με παρέες σε καφενεία της ευρύτερης περιοχής της Επαρχίας Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο.

Πρόκειται για τον παπά Στεφανή Νίκα.


Τον ιερέα που έχει αφιερώσει τη ζωή του στις δύο μεγάλες του αγάπες. Τον Θεό και το τραγούδι.

Ο παπά Στεφανής είναι ιδιαίτερα αγαπητός από τους πιστούς της Ενορίας του και από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Όλοι θέλουν να τον ακούσουν. Το πρωί στην εκκλησία το κήρυγμα του και το βράδυ τα υπέροχα ριζίτικα τραγούδια που ερμηνεύει και που ο ίδιος έχει γράψει τους στίχους

«Η Λαϊκή μας παράδοση πρέπει να διασωθεί» τονίζει ο ίδιος. Οι Κρητικοί είναι μερακλήδες άνδρες. Το μόνο που σε θλίβει στις μέρες μας, είναι ότι οι νέοι, αν και αγαπούν την μουσική και χορεύουν γιατί έμαθαν στο χοροδιδασκαλείο, εντούτοις, δε γνωρίζουν να τραγουδούν.


Ο ίδιος έχει δώσει πολλές συναυλίες

«Είναι υπέροχο συναίσθημα να είσαι πάνω στο πάλκο» δηλώνει ο ίδιος μιλώντας στο candianews.

«Το να βλέπεις ανθρώπους να διασκεδάζουν και να είναι χαρούμενοι και να φταις εσύ γι αυτό, σου δίνει απίστευτη δύναμη ψυχής. Εσύ δίνεις όλο σου το είναι για να τους κάνεις χαρούμενους και εκείνοι σου δίνουν απίστευτη χαρά και ικανοποίηση.»

Τα τελευταία δύο χρόνια ο παπά Στεφανής δεν διοργανώνει πλέον συναυλίες. Από τη μία η εφορία και από την άλλη η επιθυμία του ίδιου να αφιερωθεί στην οικογένεια του.


Τα δύο του παιδιά ηλικίας 13 και 9 ετών αντίστοιχα, έχουν πάρει πολλά χαρίσματα από τον ίδιο.Ασχολούνται και εκείνα με την βυζαντινή μουσική και όπως φαίνεται θα ακολουθήσουν τα χνάρια του πατέρας τους.

Εκτός από στίχους και τραγούδι ο παπά Στεφανής ξέρει και παίζει πολλά μουσικά όργανα.

Έχει βγάλει δύο προσωπικούς δίσκους«Οι εποχές άλλαξαν και η δισκογραφία δυστυχώς δεν πάει καλά», τονίζει ο παπά Στεφανής Νίκας , ο οποίος έχει βγάλει δύο προσωπικούς δίσκους ενώ έχει συμμετάσχει σε δεκάδες άλλους, άλλων κρητικών καλλιτεχνών. «Οι περισσότερες δισκογραφικές εταιρίες έχουν «εξαφανιστεί» λόγω οικονομικής κρίσης. Οι νέοι πια δεν αγοράζουν δίσκους παραδοσιακής μουσικής. Τώρα η τεχνολογία έχει πάρει τα σκήπτρα.Όλοι ακούνε παραδοσιακή μουσική μέσω υπολογιστή. Και οι καλλιτέχνες ακολουθούν την τάση της μόδας. Ανεβάζουν βίντεο με τα τραγούδια τους στο διαδίκτυο.»

Ο ίδιος καλεί τους νέους να αγαπήσουν τη μουσική και να ασχοληθούν με αυτή. «Είναι οι ρίζες μας,είναι η παράδοση μας.Η οικονομική κρίση δεν πρέπει να μας αναγκάσει να την ξεχάσουμε. Εδώ ήρθαν κατακτητές και δεν την αφήσαμε ..θα την αφήσουν τώρα;»

Δείτε ακόμη ένα βίντεο στο Youtube

Στο Κυριακάτικο κήρυγμα του αλλά και στις «παρέες» ο Παπά Στεφανής προσπαθεί να φέρει πιο κοντά τους νέους στο Θεό.

Τον ακούνε με προσοχή και αυτό που πάντα τους υπενθυμίζει είναι για το αλκοόλ και τους άσκοπους πυροβολισμούς.

«Προχθές περνούσα από ένα χωριό και από τους πυροβολισμούς που έπεφταν βροχή νόμιζες πως γινόταν πόλεμος και όχι γάμος».

«Τα όπλα είναι ωραία για να τα ασκείς ως άθλημα.Και “γω ως φοιτητής συμμετείχα σε σκοπευτικούς Συλλόγους.Οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν. Όχι όμως για να πυροβολούν του Θεού»

Ο παπά Στεφανής έχει ήδη έτοιμα τα τραγούδια για το νέο του προσωπικό δίσκο.Το πότε όμως θα μπει στο στούντιο για να τα ηχογραφήσει παραμένει… άγνωστο!

candianews.gr