Περιστέρη: Στην Αμφίπολη βρίσκεται ένας σημαντικός στρατηγός


Η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας στην Αμφίπολη εκτίμησε ότι ο ένοικος του τάφου θα αποκαλυφθεί με την ολοκλήρωση της ανασκαφής, σε έναν περίπου μήνα. Βέβαιος ότι πρόκειται για τον Ηφαιστίωνα ο Μαυρογιάννης

Για ένα μνημείο που μας κάνει πραγματικά περήφανους έκανε λόγο η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας στο Τύμβο Καστά στην Αμφιπολή, Κατερίνα Περιστέρη.

Εμείς ξέραμε από πριν ότι είναι τάφος, όμως το γεγονός ότι βρέθηκε η θύρα επιβεβαιώνει και τους πιο δύσπιστους, σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή “Ανατροπή” του Mega.

Ως προς τον ένοικο του τάφου, η κ. Περιστέρη εκτίμησε ότι για μια πολύ σημαντική προσωπικότητα, έναν σημαντικό στρατηγό. Εξήγησε ωστόσο ότι δεν μπορεί να πει κάτι περισσότερο μέχρι να ολοκληρωθεί η ανασκαφή, περίπου σε ένα μήνα, καθώς “εμείς οι αρχαιολόγοι δεν μπορούμε να λέμε πράγματα αν δε τα πιάνουμε, δεν τα αγγίζουμε”.

“Είναι η εποχή που έχουμε τους μακεδονικούς τάφους, είμαστε τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα και είναι μακεδονικός τάφος αλλά με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Κάπως οικουμενικά θα έλεγα, πλούσια χαρακτηριστικά, που δεν συναντούμε τόσο στους άλλους τάφους. Ο περίβολος είναι από μάρμαρο Θάσου, καταπληκτικό. Ο ίδιος ο τάφος δε είναι μια μικρογραφία του περιβόλου, τα στοιχεία οι ορθομαρμαρώσεις τα βρίσκουμε και εσωτερικά. Δηλαδή στον τάφο συνεχίζονται τα στοιχεία του περιβόλου, είναι ένα σύνολο” εξήγησε.

Οι επικρίσεις

Η κ. Περιστέρη δεν αποδέχεται τις επικρίσεις για την διαρκή ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της ανασκαφής. Αντιθέτως, θεωρεί πως αυτό είναι κάτι καλό, διότι έτσι γίνεται σωστή ενημέρωση.

“Οι δημοσιογράφοι κάνετε ένα σοβαρότατο έργο για να μεταφέρετε τη δική μας δουλειά, όχι μόνο στους ειδικούς επιστήμονες αλλά και στον πιο απλό πολίτη και βλέπω ότι καταλαβαίνει και την προσπάθεια. Από τον πιο απλό πολίτη μέχρι τον πρωθυπουργό που ήρθε και έδειξε όλη του την αγάπη και όλο το θαυμασμό για το έργο”.

Για τις επικρίσεις από συναδέλφους της αρχαιολόγους σημείωσε: “Με πικραίνει αυτό το πράγμα γιατί όταν κάνεις μια δουλειά θα έπρεπε να χαίρονται όλοι οι συνάδελφοι, αλλά ευτυχώς η πλειοψηφία του απλού λαού, των συναδέλφων, είναι μαζί μας”.

Μαυρογιάννης: «Στον Ηφαιστίωνα ανήκει ο τύμβος της Αμφίπολης»

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη «φιλοξενεί» τον στρατηγό και παιδικό φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηφαιστίωνα.

Παράλληλα, ο κ. Μαυρογιάννης επεσήμανε ότι «οι Καρυάτιδες εκπέμπουν ένα πολιτικό μήνυμα και παραπέμπουν στο αθηναϊκό πολίτευμα, καθώς ο Ηφαιστίων ήταν Αθηναίος».

«Εάν πρέπει να αναρωτηθούμε πού βρέθηκαν οι πόροι για την κατασκευή ενός τόσο μεγάλου μνημείου, τα πρώτα χρήματα έφτασαν στον Αντίπατρο πριν από την έκρηξη του Λαμιακού πολέμου, δηλαδή το φθινόπωρο του 323 π.Χ. Αυτό σημαίνει πολλά για τη χρονολόγηση. Εγώ συμφωνώ απολύτως με τη χρονολόγηση του τάφου στο 325-300 π.Χ.» , σημείωσε ο κ.Μαυρογιάννης.

«Εγώ κατέθεσα την άποψη -δεν μπορώ, βεβαίως, να είμαι κατηγορηματικός, δεν υπάρχει επιγραφή- ότι πρόκειται για τον τάφο-ηρώον του Ηφαιστίωνος, του χιλιάρχου στο στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτός πέθανε το Νοέμβριο του 324 π.Χ. στα Εκβάτανα της Μηδίας (...) Κανένας αρχαίος συγγραφεύς δεν λέει ότι ο τάφος του Ηφαιστίωνος είναι στη Βαβυλώνα», πρόσθεσε.

Οσον αφορά τις Καρυάτιδες, ο καθηγητής τόνισε ότι η ενδυμασία έχει πολιτικό μήνυμα, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «Είναι ολόκληρη ιστορία "επέστρεψαν επιτέλους οι Αθηναίοι στην Αμφίπολη"». Αναφορικά με τη συσχέτιση του Ηφαιστίωνος με την Αθήνα. ο κ. Μαυρογιάννης παρέπεμψε σε« μελέτη του 1991, η οποία λέει ότι ο πατέρας του Ηφαιστίωνα, Αμύντωρ, ήταν Αθηναίος».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μαυρογιάννης έχει προσεγγίσει τον Ηφαιστίωνα ως «ένοικο» του τύμβου, καθώς τον περασμένο μήνα σε διάλεξή του με θέμα «Ο τύμβος της Αμφιπόλεως: έλεγχος των γεγονότων και των πηγών της περιόδου 324-294 π.Χ.», είχε υποστηρίξει ότι μέσα από την οπτική γωνία της Ιστορίας των Ελληνιστικών Χρόνων, ότι ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη, είναι μακεδονικός τάφος και οικοδομήθηκε περί το 325 π.Χ. κατά παραγγελία του Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα.

Είχε σημειώσει δε, ότι η διαφορετικότητα ιστορίας και αρχαιολογίας είναι αυτή που καθιστά δύσκολη την απάντηση στα κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται για τον Τύμβο.

news247.gr