Αρχή με βράβευση Ψαραντώνη για το Μουσικολογικό Συνέδριο


Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με τη βράβευση του Ψαραντώνη ξεκίνησαν οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Εθνομουσικολογικού Συνεδρίου στο ξενοδοχείο "Απολλώνια" στην Αμμουδάρα.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου απένειμε τον τιμητικό έπαινο στο σπουδαίο Κρητικό καλλιτέχνη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τιμάμε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη του τόπου μας, έναν καλλιτέχνη που κατάφερε να δοξάσει την Κρήτη στα πέρατα της οικουμένης. Μια σπουδαία μορφή του Ψηλορείτη, που άνοιξε νέους δρόμους στην κρητική μουσική.

Ο ίδιος ο Ψαραντώνης, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε την οργανωτική και την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου για τη μεγάλη τιμή που του έγινε, ενώ το παρατεταμένο χειροκρότημα από τους παρευρισκομένους φόρτισε ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα.

Στη συνέχεια ακολούθησε η βράβευση του καθηγητή Μανόλη Γιαννακουδάκη για το σημαντικό επιστημονικό του έργο και την προσφορά του στην Κρήτη.


Θέμα του συνεδρίου είναι "Η αστική μουσική στην Κρήτη από την Κρητική Πολιτεία μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών και την σχέση των δυο κοινοτήτων" και συνδιοργανωτές είναι το Μουσείο Θύραθεν του Κρουσώνα, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Μαλεβιζίου, ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Μ., τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Μακεδονίας, το Γραφείο Σχολικού Συμβούλου Μουσικών Π.Δ.Ε. Κρήτης, το Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης και το Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολης.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, ανοίγοντας τις εργασίες, τόνισε: «Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών του 1ου Διεθνούς Εθνομουσικολογικού Συνεδρίου που έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στο δήμο μας. Ενός συνεδρίου που στόχο έχει να αναδείξει τα κοινά στοιχεία που ενώνουν τους λαούς, τα σημεία που μπορούν να οδηγήσουν μπροστά τα έθνη, τα στοιχεία της μουσικής πολιτιστικής κληρονομιάς που κληρονομήσαμε και οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενεές.

Διαβάζοντας το πρόγραμμα του Συνεδρίου, διαπιστώνει κανείς από το κύρος των ομιλητών και τα θέματα που θα αναπτυχθούν, ότι τα οφέλη θα είναι πολλά και σημαντικά. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην ιστορική ή την ενημερωτική διάσταση των ομιλιών, αλλά και στον τρόπο προσέγγισης και αλληλεπίδρασης της μουσικής μας ιστορίας, σε συνδυασμό με τα πολιτικά χαρακτηριστικά των προηγούμενων αιώνων. Χαρακτηριστικά που συνέβαλαν στην εξέλιξη, συνθήκες που διαμόρφωσαν τις καταστάσεις εξέλιξης της μουσικής μας ιστορίας. Ειλικρινά ανυπομονώ να ακούσω τα συμπεράσματα τα οποία θα εξαχθούν από το Συνέδριο… Είμαι δε απόλυτα βέβαιος ότι μόνο οφέλη θα προκύψουν από τη μελέτη τους.


Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, η μουσική, ο πολιτισμός γενικότερα, μπορεί και πρέπει να αποτελεί ένα από τα βασικά κίνητρα που θα ενώνει τους λαούς. Ειδικά στην περιοχή μας και με τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις να είναι ραγδαίες, είναι επιβεβλημένο να αναδεικνύουμε κάθε κοινό στοιχείο που μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτά που μας ενώνουν, άλλωστε, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν…

Θα ήθελα κλείνοντας να συγχαρώ όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, τους εισηγητές, τους καλλιτέχνες, καθώς και όλους όσους συνέβαλλαν στο υλοποιηθεί αυτή η σπουδαία εκδήλωση.

Και με την ελπίδα, αυτή η προσπάθεια που ξεκινάει φέτος να γίνει ένας θεσμός ανάδειξης των ιδιαίτερων πολιτιστικών στοιχείων του τόπου μας, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου».

neakriti.gr