Παναγιωταρέα: "Χθες κοιμήθηκα μέσα στον τύμβο και ανέπνεα Μεγαλέξανδρο"

Η μαγεία της Αμφίπολης, των Σφιγγών, των Καρυάτιδων και του μακεδονικού πολιτισμού μου έχει πάρει την καρδιά και το μυαλό. Χθες, μετά από ενάμιση μήνα ήδη στην ανασκαφή, δεν άντεξα και έστρωσα και κοιμήθηκα μέσα στον τύμβο, ακριβώς κάτω από τις Καρυάτιδες, αυτά τα μεγαλοπρεπή αγάλματα που κλείνουν στόματα και φανερώνουν το μεγαλείο της καταγωγής μας και την υπεροχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Όλη νύχτα ανέπνεα την αύρα τους και ένιωθα τη μυρωδιά του Μεγαλέξανδρου, αυτού του μεγάλου στρατηλάτη.

Όλη την ημέρα παρακολουθώ τις εργασίες των αρχαιολόγων, κάθομαι στην τέντα έξω από το χώρο της ανασκαφής, μιλώ με δημοσιογράφους και κάνω αναρτήσεις στο Facebook ενημερώνοντας το κοινό, ως υπεύθυνη επικοινωνίας του Υπουργείου για τις ανασκαφές. Χθες το βράδυ, περίμενα να κοιμηθούν όλοι και όταν επικράτησε απόλυτη ησυχία σηκώθηκα και «τρύπωσα» μέσα στον τάφο. Έστρωσα το ράντζο μου στην είσοδο του τρίτου θαλάμου, έβαλα τη νυχτικιά μου, ξάπλωσα και έμεινα να αντικρίζω το θέαμα.

Ήταν ο καλύτερος ύπνος που έχω κάνει ποτέ! Ποτέ δεν περίμενα ότι θα με αξιώσει ο Θεός να ζήσω κάτι τόσο μαγικό, να κοιμηθώ νιώθοντας στο πλάι μου τον βασιλέα των Μακεδόνων, τον διάδοχο του Φαραώ της Αιγύπτου, τον Κύριο της Ασίας, τον κατακτητή που έφθασε μέχρι και την Ινδία.


Δεν ξέρω ποιος είναι ο ένοικος του τάφου, αυτό θα το δείξει η πορεία της ανασκαφής και η επιστημονική έρευνα της ομάδας της κυρίας Περιστέρη. Αλλά όποιος και να 'ναι, σίγουρα θα έχει κάποια σχέση με τον βασιλιά Αλέξανδρο. Κάτι θα έχει από την αίγλη του, θα κουβαλά στα κόκκαλά του λίγο από τη δύναμη και σοφία του. Το ένιωσα άλλωστε χθες βράδυ, καθώς κοιτούσα τις Καρυάτιδες και χάιδευα τις πολύμορφες πτυχές των χιτώνων τους. Ένιωθα ότι το σώμα και η ψυχή του Αλέξανδρου έχει εισέλθει σε αυτόν τον χώρο, έχει αφήσει το σημάδι του παντού, η αύρα του έχει διαποτίσει τους τοίχους.

Σκεφτείτε όμως να πρόκειται για τον τάφο του ίδιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τι θαύμα θα ήταν αυτό, όσο σκέφτομαι ότι μπορεί να πέρασα τη νύχτα λίγα βήματα από το ταφικό του μνημείο. Ανυπομονώ να αποκαλυφθεί ο ταφικός θάλαμος και να λάμψει το μεγαλείο του μνημείου ως τα πέρατα της Γης. Και να λέω ότι είμαι από τις πρώτες που είδα και άγγιξα την κλίνη του και η μόνη που κοιμήθηκα στο πλάι του.

Να δω τι θα πουν οι φίλοι μας οι FYROMίτες, θα πετάξουν τώρα τον μακεδονικό ήλιο της Βεργίνας από τη σημαία τους και θα παραδεχθούν επιτέλους ότι η Μακεδονία είναι ελληνική; Εγώ θα προσκαλέσω τον ίδιο τον πρόεδρο Γκρουέφσκι να έρθει να περάσουμε μαζί μια νύχτα μέσα στον τύμβο Καστά, για να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τη μαγεία του. Όπως άλλωστε δήλωσε και ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς όταν επισκέφθηκε την ανασκαφή τον Αύγουστο, «η μακεδονική γη δεν παύει να μας εκπλήσσει».