Θολωτός τάφος στο Περιβόλι Σπερχειάδας.


Η σκάλα εισόδου στο μνημείο.

Ο στενός προθάλαμος και η πεσμένη ασβεστολιθική θύρα του ταφικού θαλάμου.


Ο ταφικός θάλαμος παρατημένος στην τύχη του, στα στοιχεία της φύσης και (γιατί όχι) στις διαθέσεις των λαφυραγωγών. Όλο και κάποιος θα χρειάζεται να χτίσει μια όμορφη μάντρα..................


Ολόκληρη η καμάρα έχει γκρεμιστεί.


Χωρίς λόγια................


Ίχνη του Ηρώου.

Λίγο πριν την είσοδο στο Περιβόλι (Μούζδροβο) Σπερχειάδας, τον ανυποψίαστο επισκέπτη περιμένει μια έκπληξη: ένα μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο στη μέση του πουθενά. Κάτω από την βραχώδη τσιούμα Κοτρώνι και πάνω από την κοιλάδα του Ίναχου (Βίστριζα) υπάρχει «προστατευμένος» από μία άθλια και σαπισμένη παραγκοειδή κατασκευή που παραπέμπει περισσότερο σε παρατημένη στρούγκα παρά σε έργο που επόπτευσαν επιστήμονες αρχαιολόγοι, ένας θολωτός τάφος που προκαλεί έντονη συγκίνηση και ακόμα περισσότερα ερωτηματικά. 

Κατασκευασμένος την Ελληνιστική περίοδο και κατά τον τύπο των αντίστοιχων Μακεδονικών, από επιμελώς λειασμένους λίθους και καμάρα από πωρόλιθους, είναι δίχωρος με ένα στενό προθάλαμο, στον οποίο οδηγούν τρία σκαλοπάτια, και τον κυρίως ταφικό θάλαμο. Πιθανότατα συλήθηκε από την αρχαιότητα αλλά συνέχισε να χρησιμοποιείται ως τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους όπως μαρτυρά η κεραμική (λυχνάρια) που βρέθηκε στο εσωτερικό του. 

Πάνω του υπάρχουν ίχνη από άλλη (μεταγενέστερη;) κατασκευή, ηρώο πιθανόν, από το οποίο ελάχιστα δομικά στοιχεία είναι ορατά. Έχει προταθεί ότι το όνομα της άγνωστης αυτής κώμης των Αινιάνων ήταν «Αριστέα» αλλά αυτό δεν έχει αποδειχτεί επιγραφικά ακόμα. Η κατάσταση του ταφικού συνόλου είναι τραγική και απαράδεκτη για την κοιτίδα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού που ξόδεψε ιλιγγιώδη ποσά για την Ολυμπιάδα (και άλλα πανηγύρια) και οι ταγοί της (τοπικοί και εθνικοί) δεν χάνουν ευκαιρία να δηλώνουν την Ελληνικότητα και την προσήλωσή τους στα αρχαία ιδανικά και σε κάποιους προγόνους που πρακτικά όμως τοποθετούν στον Όλυμπο των χρηματιστηρίων και σε κάποιες offshore Σαλαμίνες…..

Αιδώς Αργείοι…………