Το ρεβεγιόν του Ξηρού με τους Πυρήνες της Φωτιάς στη φυλακή


Μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς ποζάρουν με το Χριστόδουλο Ξηρό κατά το ρεβεγιόν που έγινε στην Α' πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού την Πρωτοχρονιά του 2014

Πειθαρχικές ποινές για 11 σωφρονιστικούς υπαλλήλους έφερε η πριν από έναν χρόνο αποκάλυψη για τις συνεχείς για τις συνεχείς εσωτερικές μετακινήσεις του Χριστόδουλου Ξηρού στις φυλακές Κορυδαλλού, τις συχνές και μακρόχρονες επισκέψεις του στην πτέρυγα όπου κρατούνται κατηγορούμενοι των Πυρήνων της Φωτιάς και το πρωτοχρονιάτικο "γλέντι" που έληξε λίγες ώρες πριν πάρει την 7η κατά σειρά άδεια και δεν επέστρεψε στη φυλακή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο τιμώρησε πειθαρχικά με βαθμολογικό (και συνακόλουθα μισθολογικό) υποβιβασμό δύο πρώην διευθυντές των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ με πρόστιμα ίσα με απόδοχές 4 μηνών τιμώρησε άλλους 9 σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ενώ απάλλαξε άλλους 8.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο Χριστόδουλος Ξηρός μπαινόβγαινε στην πτέρυγα Α, όπου κρατούνται μέλη των Πυρήνων, συνολικά 310 φορές επί δύο χρόνια και δύο μήνες, ακόμα και εκτός ωραρίου, σε αρκετές περιπτώσεις δύο και τρεις φορές την ημέρα, παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο των Φυλακών είχε αποφασίσει στις 5/2/2011 την μετακίνησή του από την πτέρυγα των κρατουμένων της 17Ν στην Ε πτέρυγα, επιτρέποντας να συναναστρέφεται μόνο με τους κρατούμενους της συγκεκριμένης πτέρυγας.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από την πειθαρχική διαδικασία, ο "Μανώλης" της 17Ν άρχισε τις βόλτες στην πτέρυγα Α στις 5/11/11, τουλάχιστον τέσσερις μήνες πριν γίνει διευθύντρια η Μ. Στέφη και πριν μεταταχθούν εκεί οι κατηγορούμενοι για τους "Πυρήνες της Φωτιάς".

Από τις 5/2/2011 που μεταφέρεται στην Ε πτέρυγα καταγράφονται συχνές έξοδοι για ιατρείο, αρχιφυλακείο, ακρόαση εισαγγελέα και δικηγόρο.

Στις 5/11/11 καταγράφεται η πρώτη επίσκεψη στην Α πτέρυγα, η οποία επαναλαμβάνεται και την επόμενη μέρα, ενώ ακολουθούν άλλες 18 μέσα στον Νοέμβριο, πέντε τον Δεκέμβριο, πέντε τον Ιανουάριο του 2012, ενώ στις 11/1/2012 καταγράφεται μια επίσκεψη μιάμισης ώρας στο κελί των καταδικασμένων για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, Νικολόπουλου και Χατζημιχελάκη.

Το 2012 καταγράφονται συνολικά 76 επισκέψεις στην Α πτέρυγα και 211 το 2013. Μάλιστα όσον αφορά στο περίφημο πρωτοχρονιάτικο… ρεβεγιόν του Ξηρού στην πτέρυγα των Πυρήνων, φαίνεται ότι ο ίδιος ζήτησε να πάει να ανταλλάξει ευχές με κρατουμένους που γνώριζε και με την αλλαγή του χρόνου παρέμεινε με άλλους κρατούμενους στους κοινόχρηστους χώρους, καθυστερώντας το κλείσιμο των κελιών.

Τελικά, οι κρατούμενοι της Α πτέρυγας άρχισαν σταδιακά να επιστρέφουν στα κελιά τους που έκλεισαν στις 02:10, ενώ ο Ξηρός επέστρεψε στην Ε πτέρυγα στις 02:20. Πάντως οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατέθεσαν στο πειθαρχικό ότι δεν έγινε πάρτι και ότι απλά οι κρατούμενοι έφαγαν όλοι μαζί για να κυλήσει ομαλά η δύσκολη βραδιά της Πρωτοχρονιάς.

 Έθνος