Ένας δίσκος και ένα βράδυ με τη Γεωργία Νταγάκη


Η Γεωργία Νταγάκη δεν έχει μόνο ωραία φωνή – έχει ωραία και δυνατή ψυχή. Δίνει διαστάσεις – τις δικές της ξεχωριστές διαστάσεις – στο (κάθε ) τραγούδι, δικό της ή ξένο. Το ξέραμε από τότε που την ακούσαμε – και την ακούγαμε – ως συμμέτοχο στις συναυλίες του σπουδαίου (μας ) Νίκου Ξυδάκη.

Η Γεωργία Νταγάκη δεν παίζει απλώς ωραία τη λύρα – παίζει τη λύρα με τον δικό της τρόπο, τη δική της φωνή, τους δικούς της ήχους. Έτσι που το αποτύπωμά της να περιέχει όλη την Κρήτη (μας ) αλλά να αφήνει χώρο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Για όλους τους τόπους και για όλους τους ανθρώπους.

Πριν από δυο μήνες, περνώντας από το δισκάδικο της κυρίας Ουρανίας Ξυλούρη, πήρα τον καινούριο δίσκο της Γεωργίας Νταγάκη, τον δεύτερο προσωπικό της, με τίτλο «Phobie». Δεν είχε κυκλοφορήσει ακόμα εδώ – ήταν εισαγωγή από τη Γερμανία, όπου εκεί φτιάχτηκε ως ανεξάρτητη (φυσικά ) παραγωγή...

Όπως μου είπαν (με χιούμορ ) τα παιδιά, ποια από τις εδώ εταιρίες θα δεχόταν να βγάλει δίσκο με τίτλο «Φόβος»; Είναι από υπέροχο τραγούδι που έχει γράψει ο Σταύρος Σιόλας πάνω σε ωραίους μαντιναδόρικους – σαν δικά μας haiku – στίχους του Πόλυ Κυριάκου: «Όταν κοιμάται ο θεός / πιάνει σειρά η σκόνη / στ’ αζήτητα στ’ αδέσποτα / ο φόβος δυναμώνει». 

Όμως όλος ο δίσκος είναι γεμάτος με ωραία, πολύ ωραία τραγούδια που έχουν γράψει (εκτός του Σιόλα ) ο Ορέστης Ντάντος, ο Αντώνης Μιτζέλος, η Ανδριάνα Μπάμπαλη, ο Ψαραντώνης και άλλοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες, με δύο της ίδιας της Γεωργίας, μια διασκευή της Mari Boine και ένα instrumental που φέρει την υπογραφή του μοναδικού Αχιλλέα Περσίδη.

Όλα αυτά βαλμένα σε μια αρχιτεκτονική / οργανική τάξη που εκτινάσσει τις ποιότητες του δίσκου σε σχεδόν αριστουργηματικές – πράγμα φυσικό αφού όλα βγήκαν μέσα από το δημιουργικό ψάξιμο και την εκλεκτικότητα μιας ολόκληρης ομάδας που ενορχηστρώνει αποτελεσματικά ο Θύμιος Παπαδόπουλος. 

Έτσι ο «Φόβος» - που κυκλοφορεί πια και στη χώρα μας – είναι ένας από τους εξέχοντες δίσκους που θα συναντήσουμε στην τρέχουσα μουσική μας παραγωγή, με τραγούδια που πιάνουν την ουσία και είναι δοσμένα με την ποιότητα και την αλήθεια που χαρακτηρίζει την Γεωργία Νταγάκη σε κάθε της εμφάνιση όλα αυτά τα χρόνια που την ακούμε δισκογραφικά (στο προηγούμενο άλμπουμ της «Secret Love» του 2009 που είχε κυκλοφορήσει από τη γερμανική Network ) ή σε live – κυρίως σε συνεργασίες / συμμετοχές. 

Είμαστε όμως πάρα πολύ ευχαριστημένοι που τώρα, ανήμερα την Πρωτοχρονιά, όλα αυτά τα χαρήκαμε σε ένα δικό της live στη μουσική σκηνή «LaΜπουάτ», με ένα πρόγραμμα ζωντανό, χωρίς κανένα κενό, με αισθητική / συγκινησιακή κλιμάκωση, με ουσιώδη θετική και χαρούμενη διάθεση, με κόσμο που το χαιρόταν από καρδιάς. Η Γεωργία Νταγάκη, παρά τη μικρή δισκογραφική της παρουσία διαθέτει ήδη ένα δυνατό προσωπικό υλικό που μπορεί να αποτελέσει τον σκελετό και να στηρίξει ένα πλήρες πρόγραμμα από μόνη της, μόνο με την εξαιρετική μουσική της παρέα, τους φίλους με τους οποίους παίζει μαζί.

Και αυτό είδαμε εδώ, αυτό νιώσαμε: τραγούδια και μουσικές όμορφες, δικά της αλλά και υπέροχες διασκευές, που μας άγγιζαν και μας μιλούσαν, που μας έφερναν δάκρυ και χαμόγελο. Που μας έκαναν να είμαστε ωραία. Κι αυτή η ζέστη κράτησε πολύ. Και ακόμα κρατάει...

[Η Γεωργία Νταγάκη εμφανίζεται στη σκηνή "LaΜπουάτ", την Πέμπτη 8/1.